Pretraga

Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo

Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo

Tekst: BURO.


Pametni gradovi, kao i ljudi koji znaju šta znači kulturna politika, znaju koliko su umetnost, dizajn, arhitektura, važni za svaki grad i državu, i koliko je značajno ulagati u scenu i održavati je što raznovrsnijom i razigranijom. Iz tog razloga, u najrazvijenijim gradovima današnjice postoje čitavi delovi gradova koji su posvećeni umetnosti. Takva mesta postaju privlačno mesto okupljanja za umetnike i ostale kreativce, i vrlo vibrantna tačka na mapi grada u kojoj se uvek nešto novo i zanimljivo događa. Ono što je nekada bio Montmartre u Parizu, kao sabirini centar impresionista, to su danas Schoredich u Londonu, Kreuzberg u Berlinu, Strelka u Moskvi. Skrećemo vam pažnju na neke delove svetskih i evropskih gradova, i izdvajamo pet kreativnih zona koje možda nisu toliko visoko na radaru kao berlinski Kreuzberg ali su definitivno zaslužile jednaku pažnju.

fabrika

Tbilisi, Gruzija

Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo (фото 1)
Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo (фото 2)

Ako jedno mesto sažima sve što treba svakom ljubitelju umetnosti koji voli da otkriva i istražuje, onda je to Fabrika. Kao i većina trenutnih hot spots, smeštena je u nekadašnju Fabriku tekstila, i sačuvala je puno arhitektonske strukture ali i ime. Na ovom mestu se nalazi hostel, restorani, kafići i barovi, ali i veliki broj nezavisnih galerija, umetničkih ateljea, prodajnih galerija i art radnji. Pored toga što jedan deo funkcioniše kao sjajno uređen hostel, u drugom delu se organizuje veliki broj radionica, izložbi, društveno angažovanih projekata, noćnih marketa, festivala i svriki. Dakle, ovo je mesto na kom treba biti da bi se otkrila i istražila dinamična gruzijska umetnička scena, multifasetna, multimedijalna zajednica.

798 Art Zona

Beijing, Kina

Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo (фото 3)

798 Art Zona je smeštena u nekadašnji vojni kompleks na obroncima Pekinga, tačnije u zgradu u kojoj su radnici pravili elemente za oružje i elektriku. U posleratnim godinama, napuštena zgrada (koja je toliko Bauhaus da bi se sam Gropius verovatno oduševio), postala je mesto okupljanja avangradnih pesnika i slikara koji su bili proterani od strane komunističke partije. To je postalo mesto marginalizovanih, mesto pobunjenika i revolucionara, i od tada je ostalo kao sinonim za okupljanje svih onih koji razmišljaju drugačije. Kineska umetnost je mahom u rukama privatnog sektora, a ovaj deo tome ozbiljno izmiče i uspeva da zadrži svoju autonomiju. Ipak, u poslednje vreme počelo je sve više da se gradi i naokolo i da se u mnogome menjaju pejzaž i struktura, tako da je veliko pitanje šta će se dogoditi za ovom zonom, kao i u svakom procesu džentrifikacije. Za sada doduše, Zone 798 nastavlja da bude prva linija borbe između umetnosti i države, i nekoliko puta se događalo da kineske vlasti zatvaraju festivale ili izložbe koje su ovde otvorene, a umetnik-aktivista Ai Weiwei je ovde i uhapšen 2011. godine. Uprkos sve primetnijoj komercijalizaciji, ovo mesto ostaje jedno od najvećih art kompleksa na svetu.

Metelkova mesto

Ljubljana, Slovenija

Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo (фото 4)
Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo (фото 5)

Regionalni dragulj koji je još uvek podsetnik da samoorganizovanost i posvećenost koji mogu da stvore i sačuvaju nešto genijalno. Kada je zona baraka trebalo da se ruši, veliki broj građana se angažovao i spasio od uništenja mesto koje je sada jedno od glavnih umetničkih hotspots. Metelkova mesto je autonomni kulturni centar koji se nalazi u bivšoj kasarni JNA, a ceo kompleks obuhvata nekoliko različitih prostora gde se nalaze galerija Alkatraz, veliki broj atelja i radionica, hostel, ali i klubovi Monokel i Gromka, žensko savetovalište, muzički studiji, pozorišni prostori. Jedno od onih mesta gde možete da sretnete i srednjoškolca skejtera i profesora sa likovne akademije. Mesto koje broji sedamdesetak eventova godišnje, i na kom nikada nije dosadno, a savršen je neformalni produžetak Muzeja savremene umetnosti iza kog se tačno i nalazi.

embajadores

Madrid, Španija

Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo (фото 6)

Veliki trougao u Madridu jeste takozvana “velika trojka” koja podrazumeva tri najveća madridska (a spadaju i u najpoznatije i najveće svetske) muzeja: Prado, Thyssen-Bornemisza i Reina Sofia. Poznati su svima i svaki turista, putnik, slučajni prolaznik koji se nađe u ovom gradu, je verovatno barem u jedan od njih ušao. Međutim, upravo iza ove zone, konkretnije iza Reina Sofie, u senci velikih muzeja, nalazi se kvart Embajadores gde je smešten najveći broj galerija savremene umetnosti, lokala u kojima se skuplja art ekipa, i neformalnih umetničkih prostora. Pre nekoliko godina je Marta Cervera, legenda La Movida Madrileña iliti madridske alternativne scene 70-ih i 80-ih, premestila svoju galeriju upravo ovde, a za njom je to učinilo i nekoliko drugih galerista. Otvoreno je i mnogo novih prostora poput La Casa Encendida, koja je banka pretvorena u kulturni centar, ili La Tabacalera nekadašnja fabrika duvana, sadašnje mesto okupljanja vizuelnih i performans umetnika, a na ulici je izložba koja je otvorena 24/7 pošto se najveći broj najboljeg madridskog street arta nalazi upravo ovde.

Kødbyen

Kopenhagen, Danska

Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo (фото 7)

Zona koja je kako mnogi tvrde idealan melting pot za milenijalse, jer pokriva sve što vole i čemu pridaju pažnju, a ne tera ih nužno da biraju. Buvljak, veliki broj galerija, i sjajna klopa koja se može ugrabiti “s nogu”. Kødbyen je deo grada koji je nekada bio zona za prozivodnju, hlađenje i distribuciju mesa, i izvestan industrijalni šarm je ostao u strukturi. Ovde se dolazi ukoliko želite da otkrijete neke nove umetnike, ili pak pronađete vrhunsko umetničko delo zakopano među starim stvarima na pijaci. Veoma je moguće. Pored galerija Bo Bjerggaard i Poulsen, jedan od većih dragulja lokacije je i V1 galerija koja najčešće izlaže domaće i strane autore koji se bave društvenim i političkim temama. Nezaobilazan je i Centar za fotografiju kojim će se svaki foto entuzijasta oduševiti. Osim što u 500 kvadratnih metara prostora veoma brzo smenjuju super zanimljiv sadržaj foto sveta, imaju i ogromu knjižaru sa najboljim naslovima i reprodukcijama, pa ukoliko ste se zaljubili u neku fotografiju na izložbi sva je prilika da je za normalnu sumu možete i poneti kući. Nakon šetnje i obilaska galerija savremene umetnosti bilo koji od lokala je savršeno mesto za svratiti jer je ovaj deo grada u popodnevnim časovima krcat ljudima, posebno u vreme od aprila do oktobra kada se održava pijaca na otvorenom i sjajno je mesto da se isprobaju danski ali i svetski specijaliteti.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar