BURO. vodič: Dešavanja u gradu 24-30. oktobar

    24.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/gdezavikend_cover.jpg

    Ulazimo u završnicu ove godine, i novembar je već iza ugla. Međutim, pre toga nam ostaje da finiširamo ovaj sunačni, prelepi, pretopli oktobar kako treba. Uz inspiraciju iz Japana, ili najlepši miris čokolade? Ili možda uz alternativnu poeziju? Sakupili smo na jednom mestu najzanimljivija događanja u gradu u danima koji nam predstoje, a na vama je da izabrete gde ćete se uputiti.

     

    Od 29. oktobra do 5. novembra održava se šesti po redu japansko-srpski festival filma (JSFF). Ovaj festival kulturne razmene između Srbije i Japana održava se jednom godišnje u Beogradu i Tokiju u organizaciji udruženja CULTCRAVE i Jugoslovenske kinoteke. JSFF prikazuje kratkometražne filmove japanskih i srpskih autora ili filmove snimljene na području Srbije i Japana na zadatu temu. Kao pionir savremenog tipa multidisciplinarnog događaja, posetiocima pruža mogućnost da upoznaju, analiziraju i učestvuju u povezivanju ove dve zemlje. Svi filmovi se prikazuju u prostoru Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, a program možete pogledati ovde.

     

     

    Od 25. do 27. oktobra Dorćol Platz će mirisati na kakao i postati glavno mesto okupljanja svih ljubitelja čokolade u svim njenim oblicima. Najslađi festival donosi priliku da probate najbolje ukuse od preko 20 izlagača, uživate u neverovatim kombinacijama, ili proverenim favoritima, kao i uz sjajan prateći muzički program.

     

     

    Tradicionalno svake poslednje srede u mesecu organizuje se veče poezije. Sjajna prilika da se upoznate sa novim imenima i otkrijete sjajne, mlade autore. Ukoliko želite da učestvujete možete se lako prijaviti i čitati svoju poeziju, ukoliko ne, samo idite da uživate.

     

     

    U subotu 26. oktobra u prostoru Kvaka 22 foto kolektiv Belgrade Raw slavi 10. rođendan uz pop-up izložbu, promociju “Serbia Raw” knjige i sveže odštampanog fanzina. Kolektiv čini jedanaest članova: Darko Stanimirović, Nemanja Knežević, Luka Knežević – Strika, Milovan Milenković, Andrej Filev, Aleksandra Perović Mihajlović, Mane Radmanović, Dušan Rajić, Jelena Mijić, Saša Trifunović i Dejan Golić, i od 2009. godine kroz medij fotografije istražuje socijalne, urbane i političke aspekte života u gradu, kao i stanje zajednice, aktivno beležeći svakodnevni život Beograda. Proslava decenije postojanja kolektiva će biti izložba, promocija knjige “Serbia Raw”, žurka… sve u jednom – kako i priliči.

     

     

    U organizaciji Stanice-Servisa za savremeni ples, festival Kondenz otvoren je juče, 23. oktobra i trajaće do 4. novembra na više lokacija u Beogradu. Biće predstavljeno ukupno 11 perfromansa, na koje je ulaz besplatan, a ove godine posebna pažnja posvećena je predstavljanju njujorške savremene plesne scene, pitanju radnih odnosa i ženskog rada, kao i onima koja se bave rodnim identitetima i društvenim normama. Program za sve dane možete pogledati ovde.

     

     

    Festival muzičkog filma Parallel Vision/Paralelne vizije počinje 30. oktobra i trajaće do 3. novembra. Festival će otvoriti film o poslednjim danima Cheta Bakera, “My Foolish Heart”, a zatvoriti “London Town”. Svakog dana na programu će biti prikazana po dva celovečernja filma, uz dodatak nekoliko kratkih filmova određenim danima.

     

     

    Kultni elektro i tehno producent Michel Amato, poznatiji kao THE HACKER, nastupiće u subotu 26. oktobra u klubu Half. Inspirisao je generacije obožavalaca i umetnika plesne muzike ali i ostao “čovek iz senke” kako ga neretko zovu. Njegovu saradnju sa Miss Kittin, svi pamte kao izvor čuvenih elektro klasika, a na svom poslednjem albumu, vratio se zvuku sa početka karijere. Ako ste raspoloženi za dobar zvuk i sjajnu energiju, ovo je mesto za vas.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: