Pretraga

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih!

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih!

Tekst: Jelena Karakaš

Svi smo bili u toj situaciji: krećete kod prijatelja u inostranstvo i želeli biste da sa sobom ponesete neki originalan suvenir na poklon. Ako niste u fazonu da pakujete rakiju i slatko od dunja u ručni prtljag, na pravom ste mestu. Prošli smo gradom i pronašli smo predmete koji su moderni i inspirisani našom tradicijom i istorijom. Najbolje od svega? Radi se o onoj vrsti predmeta kojoj će se svi sigurno obradovati i za koje će pronaći (važno) mesto u svojoj svakodnevici. Ovo su naši favoriti.

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih! (фото 1)

Snippets of Serbia

Ova knjiga ilustracija je nešto što biste mogli da uselite i u svoju biblioteku, a zatim da nabavite i primerke za poklon. Emma Fick je Amerikanka iz Luizijane koja je u Srbiju stigla 2013. godine u okviru Fullbright programa. Počela je da crta sve što joj je privuklo pažnju, na početku je ilustracije delila na svom TUMBLR nalogu, a posle osam izložbi širom Srbije, svoj rad je i ukoričila. 

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih! (фото 2)

Remake Home

Već dobro poznat koncept Remake zavoleli smo smo zbog njihovog optimističnog pogleda na svet, keramika, a sitnice za kuću i odevni predmeti su krajnje ljupki i uvek nose neki zabavan twist. Pa zašto onda ne biste poklonii šoljice na kojima stoji ispis “ljubav” na ćirlici? Ilustracija, zlatna drška i roze tufnice tu su kao šlag na torti. Upozorenje: možda ćete poželeti da je zadržite i u sopstvenom kredencu.

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih! (фото 3)

Monde Boho

Jastuke i detalje koje izrađuje Marija Herceg Terzić primetili ste još letos kad smo organizovali BURO. Pool Party. Ona je iskoristila lokalne ćilime kao osnovu i zatim ih je pretvorila u jastuke. Na taj način donela je novi pogled na tradiciju i u praksi nam pokazala da ti motivi itekako mogu izgledati moderno i u boho stilu. Mi upravo ovaj imamo u našoj redakciji.

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih! (фото 4)

Kalys

Mladi brend koji nam je privukao pažnju čim se pojavio na domaćem tržištu. Radi se delikatnim komadima nakita koje krase tradicionalni simboli, poput dukata i pirotske šare. Dizajnerka Marija Đorđević je studije juvelirstva završila u Parizu, zatim je radila u prestižnoj svetskoj kući nakita u Ženevi, a Kalys je osnovala pre dve godine zajedno sa svojom sestrom. 

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih! (фото 5)

DechkoTzar

Sa radom braće Nikole i Nenada Radojčića upoznali smo vas kad smo pričali o t-shirt brendovima iz regiona, a pored toga oni su dizajnirali čitav niz aksesoara, no u ovom deljenju želimo da vam skrenemo pažnju na ediciju postera. Ilustracije sa motivima Beograda možete kupiti u dimenzijama od 50x70cm i 70x100cm, a štampani su na papiru od 230 grama. Poklon koji bi svako poželeo!

U potrazi ste za autentičnim, kul suvenirima koji su inspirisani tradicijom? Pronašli smo 6 genijalnih! (фото 6)

Makadam

Concept Store Makadam na Konsančićevom Vencu nametnuo se kao jedna od najboljih adresa kada je kupovina autentičnih poklona u pitanju. U ponudi imaju odeću i nakit domaćih dizajnera, kao i ukrase za kuću, ali i selekciju knjiga. Kada su aksesoari u pitanju, nude slamnate tašne koje su sada trendi više nego ikada. Preporučujemo vam stilizovanu korpicu sa ukrasnim trakicama u pravom Crvenkapica stilu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor