Pretraga

Pet knjiga zahvaljujući kojima ćete proputovati kroz ukuse leta

Pet knjiga zahvaljujući kojima ćete proputovati kroz ukuse leta

Srećan put i prijatno!

Tekst: Jelena Karakaš

Bilo da ste bukirali odmor, ili još smišljate šta učiniti od ovog leta, vreme je da začinite stvari. I ovog puta to mislimo u bukvalnom smislu!

Danas vam predlažemo nekoliko odličnih (novih) kuvara zahvaljujući kojima ćete moći da isprobate originalne recepte iz čitavog sveta. Razmišljamo u smeru leta, mora i ostrva, ukusi su zanimljivi i osvežavajući. Ko zna možda vas igra u kuhinji inspiriše da naučite više o nekoj od destinacija, ali i da se sami zaputite tamo.

Samo izvolite.

KIPAR

Taverna: Recipes From A Cypriot Kitchen, Georgina Hayden

Želite da istražite suncem okupani Kipar? Za posetu se pripremite uz zbriku recepata Georgine Hayden, njeni baka i deka držali su tavernu u Londonu odakle je ona izvukla inspiraciju, ali i najbolje recepte. Očekujte pravu mediteransku gozbu uz čorbe sa cimetom i pufnasta peciva punjena kremom od narandže.

Pet knjiga zahvaljujući kojima ćete proputovati kroz ukuse leta (фото 1)

MAURICIJUS

The Island Kitchen: Recipes from Mauritius and the Indian Ocean, Selina Periampillai

Pet knjiga zahvaljujući kojima ćete proputovati kroz ukuse leta (фото 2)

Raspoloženi ste za neku egzotičnu epizodu? Bome u tom slučaju ovo je knjiga koju morate povesti na test vožnju. Kuvarica po profesiji Selina Periampillai kroz zbirku od 80 recepata slavi Mauricijus i njegovo nasleđe uz začinjene recepte koji poreklo vuku iz Francuske, Indije, Kine i Afrike. Zaista opaka mešavina! Selina se nije zaustavila samo na tome, tu su i specifični i manje poznati specijaliteti sa ostrva kao što su Sejšeli, Maldivi i Madagaskar.


ITALIJANSKA OSTRVA

Summer in the Islands, Matthew Fort

Tehnički ovo nije zbrika recepata, više je ljubavno pismo ukusima juga Italije. Konkretno, to je treći nastavak trilogije Matthewa Forta koji je vespom prokrstario Italiju i usput beležio najbolje momente. Prva knjiga „Eating Up Italy“ bavila se Italijom generalno, drugi nastavak „Sweet Honey, Bitter Lemons“ u središtu je imala ukuse Sicilije, a „Summer in the Islands“ donosi atmosferu Eolskih ostrva. Čitaćete o raskošnim ukusima, a Matthew će vas vešto uvući u lenju atmsferu leta na ostrvima, nemojte da se iznenadite ako odjednom počnete da osećate i miris mora. Slobodno se prepustite.

Pet knjiga zahvaljujući kojima ćete proputovati kroz ukuse leta (фото 3)

ANDALUZIJA

Andalusia: Recipes from Seville and Beyond, José Pizarro

Pet knjiga zahvaljujući kojima ćete proputovati kroz ukuse leta (фото 4)

Andaluzija je jedan od najbogatijih španskih regiona kada je u pitanju gastronomija, tamo nastaju neki od najboljih proizvoda na svetu, na primer, Cinco Jotas Jamón ibérico. José Pizarro je višestruko nagrađivani kuvar koji je želeo da u okviru jedne zbirke predstavi recepte koje je godinama sakupljao, originalne recepture prošle su njegov „redizajn“ pa ćete na raspolaganju imati korak po korak objašnjena jela koja su istovremno tradicionalna i moderna. Prste da poližete!


SICILIJA

Cucina Siciliana: Fresh and Vibrant Recipes from a Unique Mediterranean Island, Ursula Ferrigno

Znate već da ozbiljno simpatišemo Siciliju, a ako vam to nije dovoljno obavezno kupite ovu knjigu (izlazi u julu), sigurni smo da će to italijansko ostrvo izbiti na sam vrh vaše travel liste. Kuhinja u Siciliji je zapravo mešavina španskih, grčkih i francuskih uticaja, a ako dodamo činjenicu da je ovo nezvanična italijanska prestonica slatkiša, jasno vam je šta činiti. Bezbrižno isprobajte sve ukuse i neka vam ništa ne ostane u tanjiru.

Pet knjiga zahvaljujući kojima ćete proputovati kroz ukuse leta (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor