Sigurno ste videli fotografije Trijumfalne kapije zamotane u tekstil? Evo o čemu se radi

    21.09.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/kapijacover.jpg

    Verovatno ste do sada već primetili “obučenu” Trijumfalnu kapiju, pošto iz raznih uglova danima kruži društvenim mrežama, ali kao da baš i nije do kraja jasno šta se dešava i zašto je to tako. Tu smo da raščistimo: reč je o projektu na kom se radilo 60 godina i koji je izveden po zamisli nedavno preminulog umetnika, Christa Vladimirova Javacheffa.

    Trijumfalna kapija će do 3. oktobra biti obavijena sa 25.000 kvadratnih metara polipropilenske tkanine koja se može reciklirati. Christo, koji je preminuo prošle godine, bio je deo jedne od najpoznatijih svetskih umetničkih kolaboracija – Christo i Jeanne-Claude, posebno poštovanih upravo u Parizu.

    Par se zapravo i upoznao u Parizu, i od 1961. bavili su se transformisanjem javnih površina u umetnička dela. Christo je postao opsednut kapijom u periodu kada je živeo u njenoj blizini. Reč je o otelovljenju njegove davne želje, koja je sada je posthumno realizovana. Umetnik, dizajner, DJ – Virgil Abloh objasnio je kako je Christo i njegova umetnost uticala na njega, ali predviđa da će biti jednako uticajna i na generacije koje dolaze.

    Saznaj više:
    Povezani članci: