Pretraga

Da li znate ko su nebeski trkači i kako izgleda trka na 2.000 metara nadmorske visine?

Da li znate ko su nebeski trkači i kako izgleda trka na 2.000 metara nadmorske visine?

Tekst: BURO.

Nakon godinu dana pauze, trkači se vraćaju dugo iščekivanom događaju u okviru "Skajraning" lige Srbije koji je ovog puta podržan od strane adidasa i Intersporta. Nebeska trka, specifična je disciplina planinskog trčanja do 2.000 metara nadmorske visine, gde uspon ne prelazi 30 odsto.

Da li znate ko su nebeski trkači i kako izgleda trka na 2.000 metara nadmorske visine? (фото 1)

Stara planina 5. juna ugostiće oko 520 „nebeskih trkača“ iz čak 22 zemlje sveta spremnih da se suoče sa divljom prirodom i dostignu neke od njenih najviših vrhova, poput Babinog zuba i Midžora. Za mnoge od njih ni 2.000 metara nadmorske visine neće biti prepreka da pokažu pravi sportski duh, ali i da se dobro zabave. Nebeska trka, kako njeni ljubitelji vole da je zovu, biće podeljena na tri staze, a sve to u sklopu veličanstvene prirode koju poseduje najveća planina u jugoistočnoj Srbiji.

Da li znate ko su nebeski trkači i kako izgleda trka na 2.000 metara nadmorske visine? (фото 2)

“U okviru Skajraninga postoje tri trke koje su prilagođene spremnosti trkača. Deonica na 13km idealna je za one koji žele da osete neverovatan izazov ili da možda po prvi put vide Babin zub, jedan od najlepših krajolika Stare planine. Sledeća po težini je trka na 34km koja je tehnički najzahtevnija staza. Tu je neophodan sav fokus jer vas očekuje oštar limit. Za kraj, preko najdužeg grebena Srbije ultraše na 64km čeka pravi izazov i najlepši vidikovci. Ova staza je za one fizički najspremnije. Koncept trke biće prilagođen epidemiološkim merama, a sa starta će se kretati u grupama, uz obavezno nošenje maske”, izjavio je Marko Nikolić iz organizacije Skyrunning Serbia.

Da li znate ko su nebeski trkači i kako izgleda trka na 2.000 metara nadmorske visine? (фото 3)

Za svaku od ovih kilometraža potrebna je motivacija, kao i duga i kontinuirana priprema ali ne treba zanemariti i opremu koja može da bude ključan faktor za uspeh. Svaka pojedinačna staza ima zaseban spisak stvari koje će trkačima biti potrebne, ali jedna od glavnih mora biti udobna, izdržljiva i funkcionalna patika za različite vrste podloga. Patike adidas Terrex Agravic Flow namenjene su upravo planinskim terenima. Đon je izrađen od Boost pene, a gazeći deo gumenog đona napravljen od Continental gume koja je savršena za trčanje po različitim terenima. Pored ove patike, vrlo popularan je i model adidas Terrex Two Flow izrađen od materijala koji može da izdrži najzahtevnije uslove.

Da li znate ko su nebeski trkači i kako izgleda trka na 2.000 metara nadmorske visine? (фото 4)

Nebesko trčanje nije isto što i atletika ili ulični maraton. To je mnogo više od samog trčanja. Reč je o iskustvu u kom je samo nebo granica. Skajraning kao sportska disciplina danas broji više od 200 trka širom sveta sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor