Pretraga

Naomi Osaka najavila je da se povlači sa turnira u Wimbledonu

Naomi Osaka najavila je da se povlači sa turnira u Wimbledonu

Tekst: BURO.

Naomi Osaka, igračica broj dva na svetu, odlučila je da se povuče sa Grend slem turnira u Wimbledonu. 

Naomi je pre nekoliko nedelje pokrenula veoma bitan razgovor o mentalnom zdravlju sportista kada je odlučila da se povuče sa Roland Garrosa. Ona je tada izjavila da ne želi da prisustvuje konferencijama za štampu posle mečeva nakon čega je novčano kažnjena od strane organizatora i priprećeno joj je diskvalifikacijom, što je dovelo do toga da se sama povuče sa turnira. Ona je dala i objašnjenje da se zbog napada anksioznosti i depresije ne oseća dobro na konferencijama sa gomilom novinara, što je odmah podelilo i domaću i stranu publiku. Ta podela je svakako bila bitna za početak razgovora o ovom problemu kod sportista o kojem se skoro nimalo ne govori.

Organizatori Wimbledona su pristupili problemu potpuno drugačije od francuskih kolega i izjavili da su u razgovorima sa Osakinim timom i da žele da izađu u susret svakom zahtevu koji ona ima i da žele da pomognu na svaki način na koji mogu. No, i pored ovih razgovora danas je izašlo saopštenje koje je Osakin tim sačinio u kom se kaže da Naomi odustaje od turnira i da će se posvetiti sebi i vremenu sa porodicom i prijateljima, i da će se tenisu vratiti na Olimpijskim igrama, kada će nastupati u Japanu pred domaćom publikom.

Ovo nije bio jedini udarac za organizatore Wimbledona danas - i Rafael Nadal se povukao sa turnira. On je sa druge strane izjavio da u svojim godinama mora da sluša svoje telo i da mu treba dovoljno vremena da se oporavi između turnira. Obe ove vesti ne treba da nas brinu već treba da ih pozdravimo, jer ako želimo da ove vrhunske sportiste gledamo i dalje kako igraju moramo da ispoštujemo njihove odluke jer oni najbolje znaju šta je dobro za njih.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor