Pretraga

Nutri-Score: putokaz izbalansirane ishrane

Nutri-Score: putokaz izbalansirane ishrane

Tekst: BURO.

Reklo bi se da zdravija ishrana više nije samo pitanje trenda i mode, već stil života kome svako od nas treba da teži. Saveti nutricionista širom sveta svakodnevno nam pomažu da donesemo dobre odluke i počnemo da vodimo računa o kvalitetu sastava namirnica koje unosimo, a o nutritivnoj vrednosti i sastavu proizvoda najbolje možemo da se informišemo čitajući njegovu deklaraciju.

Kako bi kupcima olakšala odluku o izboru namirnica kompanija Delez Srbija je pre dve godine počela sa implementacijom dodatnog nutritivnog sistema obeležavanja „Nutri-Score“ na proizvodima privatne robne marke.

Danas je više od 50 odsto asortimana privatne robne marke proizvoda, koji se mogu pronaći u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama obeleženo „nutritivnim semaforom“ koji, krećući od zelene do crvene boje, obeležava proizvode slovima A, B, C, D ili E.

Ovaj transparentni sistem nutritivnog obeležavanja, zasnovan na naučnom algoritmu koji u obzir uzima nutrijente poželjne u izbalansiranoj ishrani (vlakna, proteine, voće i povrće) i nutrijente koje bi trebalo ograničiti (kalorije, zasićene masne kiseline, šećer i so), na vrlo jednostavan način sumira nutritivnu vrednost proizvoda prikazujući je kroz pet boja i pet slova. Krećući se od nijansi zelene, preko žute, do crvene, slovne oznake na prednjoj strani pakovanja predstavljaju sistem koji umnogome olakšava izbor i pomaže u balansiranju sadržaja obroka.

Pod sloganom „Jedi sve od A do E“, Nutri-Score sistem obeležavanja poručuje da se ne treba fokusirati isključivo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E. Suština je upravo u ravnoteži – proizvode koji imaju „zelenije“ boje poželjno je konzumirati češće i u većoj meri u odnosu na proizvode obeležene crvenom ili narandžastom bojom, za koje se opredeljujemo povremeno.

Za zdraviji život potrebno je samo pratiti abecedu izbalansirane ishrane:

A – jedi svaki dan.

B – jedi često.

C – jedi umereno.

D – samo povremeno.

E – kad zaslužiš, da se malo zasladiš.

Nutri-Score sistem olakšava odluku o zdravijoj ishrani kao stilu života, uz poziv da jedemo sve od A do E.

Nutri-Score: putokaz izbalansirane ishrane (фото 1)