Pretraga

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura!

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura!

Tekst: BURO.

Rovinj od 5. do 8. maja postaje središte svetske gastronomije, što su potvrdila i brojna imena najavljena na press konferenciji u zagrebačkom restoranu Sol. Tokom četiri dana Weekend Food Festivala, koji će okupiti najbolje sa svetske i domaće enogastro scene, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju, najpoznatiji svetski chefovi prezentovaće svoja znanja svim posetiocima festivala.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 1)

Jedan od najpoznatijih svetskih chefova koji dolazi na Weekend Food Festival je velikan svetske gastronomske scene Massimo Bottura. Legendarni chef čiji restoran Osteria Francescana nosi tri Michelinove zvezdice. Massimo Bottura je chef koji kreira nove kulinarske smerove i utiče direktno na globalnu gastronomsku scenu. Danas, osim što vodi više uspešnih restoranskih projekata u Italiji i vanj nje, ističe se i kao humanitarac koji neumorno pokreće nove akcije i pomaže ugroženima.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 2)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 3)

Uz Hrvatsku ga vežu lepe uspomene na 1984. godinu kada je proputovao obalu motorom, spavao u kući kod lokalaca i s njima lovio i spremao ribu. Kako i sam kaže u videu kojim sve poziva u Rovinj, raduje se što će biti jedan od učesnika i što će podeliti svoju viziju na Weekend Food Festivalu.

U Rovinj stiže i Dabiz Munoz, najbolji kuvar na svetu 2021. godine, po izboru The Best Chef Awards. Munoz je vlasnik i chef dva restorana StreetXO i DiverXO, koji ponosno nosi tri Michelinove zvezdice. Ovaj mladi i ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima i privlači ljude koji su spremni da eksperimentišu i isprobaju nove kulinarske senzacije.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 4)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 5)

Uz Dabiza, na festivalu će gostovati i Rasmus Munk, koji u svom restoranu Alchemist, jelovnik od gotovo 50 impresija upotpunjuje umetničkim instalacijama, projekcijama i muzikom, čime ostvaruje svoj san o “holističkoj kuhinji”. Na Weekend Food Festival stiže i najpoznatija chefica iz našeg susjedstva Ana Roš, najbolja kuvarica sveta 2017. godine. Slovensku Hišu Franko svojim nadahnutim kreacijama dovela je na 21. mesto prestižne restoranske liste World's 50 Best.

Vegetarijanska kuhinja zauzima sve više mesta na gastronomskoj sceni, što dobro zna austrijski chef hrvatskih korena Paul Ivić, koji je postigao veliki uspeh sa svoja dva vegetarijanska restorana, Tian u Beču i Tian u Minhenu koji nose po jednu Michelin zvezdicu.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 6)

Iz restorana Venissa na ostrvu Mazzorbo u Rovinj stiže Chiara Pavan, najbolja italijanska chefica 2018. godine, a iz Brazila dolazi njihova kulinarska ikona Janaína Rueda, koja je 2020. godine nagrađena za izuzetan doprinos ugostiteljskoj industriji, podizanje svesti i pokretanje pozitivnih promena.

“Jako nam je drago da smo uspjeli okupiti najbolje od najboljih i da svi oni dolaze u Rovinj na četiri dana edukativno hedonističkog druženja. Neki od njih već su bili u Hrvatskoj, a nekima će ovo biti prva poseta pa nas raduje to što ćemo im biti domaćini i pokazati im Istru, ali i druge regije.”, izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 7)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 8)

Uz navedene chefove od kojih će neki svoja unikatna jela predstaviti na gala večerama u restoranima hotela Maistra Collectiona, na Weekend Food Festivalu učestvovaće će i brojni domaći i strani panelisti koji će govoriti o temama poput važnosti medija i ulozi žena u gastronomiji, savremenim kulinarskim trendovima, važnosti tima u kuhinji, vrhunskom servisu, kao i o temama poput maslinarstva i vinarstva i ribe u Jadranskom moru.

“Osim svetski poznatih chefova, publika će imati priliku da otkrije i proba vrhunska vina, hrvatske proizvode kao i da se druže sa svim važnim ljudima u industriji. Ono što smo uspeli da napravimo sa komunikacijskom industrijom na Weekend Media Festivalu, a to su povezivanje, druženje i zabava, zagarantovani su i na ovom najvećem gastronomskom događaju u regiji.“, dodao je Boris Kovaček, direktor Weekend food festivala.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 9)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 10)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 11)

U prostoru stare tvornice duvana, gde se održava i kultni Weekend Media Festival, četiri majska dana proteći će u panelima, masterclassovima, radionicama i gala večerama najboljih svetskih kuhara, čiji restorani imaju po nekoliko Michelinovih zvezdica.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 12)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 13)

Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćini i partneri ovako značajnog događanja kao što je Weekend Food Festival koji će u Rovinj dovesti brojna renomirana imena svetske gastronomske scene. U izgradnji turističkog proizvoda destinacije, uloga vrhunske enogastronomije je iznimno važna, utoliko da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Kao jedna od vodećih hrvatskih turističkih kompanija, Maistra je posvećena stalnom razvoju tog segmenta ponude posebno kada su u pitanju restorani koji su deo ponude naših Maistra Collection hotela. Među njima su restorani Cap Aureo, Agli Amici, Wine Vault, Adriatic Brasserie, Tekka by Lone i drugi. Na taj način doprinosimo ne samo obogaćivanju ukupne turističke ponude i produženju sezone, nego i jačanju motivacije za putovanje i boravak gostiju u destinaciji. Nadolazeći festival će zasigurno privući brojnu publiku ali i goste kojima će to biti glavni motiv dolaska u Rovinj.“, izjavio je Luka Ravnikar, direktor prodaje i marketinga Maistre.

Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 14)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 15)
Ovog proleća Rovinj postaje sedište svetske gastronomije, stiže i čuveni chef Massimo Bottura! (фото 16)

Weekend Food Festival jedinstvena je prilika za sve profesionalce, ugostitelje, vinare, enologe, maslinare, enogastro stručnjake, gastrofile i foodije za lični i profesionalni razvoj, kao i za razmjenu ideja i otvaranje nekih novih vidika i poslovnih prilika. Na festivalu će učestovati i najbolji kuvari i konobari iz Maistrinog Food & Beverage Bootcampa, koji će se održati pre festivala, a za koji zainateresovani još uvek mogu da se prijave.

Early bird ulaznice za Weekend Food Festival već su u prodaji, a možete da ih kupite na weekendfoodfestival.com kao i da rezervišete smeštaj. Novosti o ovom najvećem gastronomskom događaju pratite na Facebooku i na Instagramu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor