Pretraga

Sve što bi trebalo da znate ako planirate letovanje u Crnoj Gori

Tekst: BURO.

Dok čekamo dodatno popuštanje mera i otvaranje granica, razmišljamo kako bi „novo normalno“ stanje moglo da izgleda. Posebno u kategoriji letnjeg odmora, koji bi po pravilu trebalo da bude kategorija bezbrižnosti i aposlutnog uživanja. No, ne brinite se, i ove sezone ćemo moći da dobijemo svoju neophodnu dozu vitamina D, ali ovog puta uz određen oprez. Donosimo vam spisak mera zahvaljujući kojima će boravak u Crnoj Gori moći da bude bezbedan za sve njene goste.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je uputilo predlog mera za organizaciju i korišćenje uređenih kupališta za sezonu 2020. godine Institutu za javno zdravlje Crne Gore i Operativnom štabu za turističku privredu koji deluje u okviru Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Sve što bi trebalo da znate ako planirate letovanje u Crnoj Gori (фото 1)

Ukoliko se odlučite za letovanje u Crnoj Gori očekujte da hotelska kupališta imaju na plažama postavljene komplete za sunčanje (2 ležaljke i suncobran) na prostoru od 13 do 16 kvadrata u zavisnosti od kategorizacije hotela. I to uz obavezu da se svaki komplet vidljivo odvoji od susednog ili stazom, ili stubićima povezanim kanapom, ili trakom. Za javna kupališta važe ista pravila, s tim da će kompleti biti postavljani na površini od 11 kvadrata.

Sve što bi trebalo da znate ako planirate letovanje u Crnoj Gori (фото 2)

Takođe, na svim plažama postojaće dodatna sredstva za pranje, brisanje i dezinfekciju u skladu sa propisanim merama. Zakupci kupališta imaće obavezu da održavaju visok nivo čistoće i dezinfikuju plažni mobilijar i opremu (ležaljke, kabine za presvlačenje, tuš kabine, rekvizite za decu itd.). Dodatno, sve ove mere biće istaknute na tablama kako bi kupači u svakom trenutku znali koja pravila su na snazi.

Sve što bi trebalo da znate ako planirate letovanje u Crnoj Gori (фото 3)

I to nije sve: u rad će biti puštena i Montenegro Beaches IOS App, jedinstvena aplikacija u Evropi. Na njoj će se nalaziti jedinstvena baza plaža, turističkih objekata sortiranih prema geolokaciji korisnika, tako da će svako (čak i u offline modu) moći da pronađe najbližu plažu kao i način kako da do nje stigne, moći će da se proveri kvalitet vode na plažama, kao i restorane koje mogu da posete nakon kupanja a za koje će na aplikaciji postojati opcija rezervacije.

Sve što bi trebalo da znate ako planirate letovanje u Crnoj Gori (фото 4)

Zahvaljujući ovim merama i novim aplikacijama svi možemo dobiti svoje parče mira i sunca i ovog leta. Da li se vidimo na primorju?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor