Pretraga

Svetski dan okeana obeležava se 8. juna: Evo kako trčanjem možete da doprinesete očuvanju planete

Svetski dan okeana obeležava se 8. juna: Evo kako trčanjem možete da doprinesete očuvanju planete

Tekst: BURO.

Okeani prekrivaju čak 70 odsto Zemljine površine, proizvode najmanje 50 odsto neophodnog kiseonika i apsorbuju čak oko 30 odsto ugljen-dioksida koji proizvode ljudi, ublažavajući tako efekte globalnog zagrevanja. Njihov značaj je višestruk jer predstavljaju jedan od osnovnih životnih izvora svim bićima na planeti. Međutim, okeanima je potrebna pomoć jer im čovečanstvo ne posvećuje dovoljno pažnje.

Kao rezultat toga, danas je čak 90% velike ribe u okeanima istrebljeno, a polovina koralnih grebena uništeno. Da bi se sačuvali okeani i sve ono šta oni održavaju, neophodno je pod hitno promeniti navike. Važno je da se shvati da je svaka promena, pa i ona najmanja, od izuzetne važnosti za očuvanje planete.

Svetski dan okeana obeležava se 8. juna: Evo kako trčanjem možete da doprinesete očuvanju planete (фото 1)

Mnogi pojedinci, ali i organizacije, su to uvideli i već krenuli da menjaju načine poslovanja. Neki to čine godinama unazad. Jedna od takvih je Globalna inicijativa za održivost, Parley for the Oceans, koju podržava poznati sportski brend adidas i tradicionalno učestvuje u projektu Run For The Oceans. Cilj je smanjenje razornog uticaja koji plastika ima u okenima, a procenjuje se da okeane danas zagađuje čak 150 miliona tona plastičnog otpada koji ugrožava opstanak hiljada životinjskih vrsta i ravnotežu ekosistema cele planete. Upravo zbog toga ova akcija ima poseban značaj. U susret Svetskom danu okeana, koji se obeležava 8. juna adidas koristi snagu sporta, pozivajući ceo svet da se ujedini i doprinese promenama koje će uticati na okeane, ali i sve nas.

Svetski dan okeana obeležava se 8. juna: Evo kako trčanjem možete da doprinesete očuvanju planete (фото 2)

Svako ko želi da pruži podršku njihovom očuvanju, bilo gde da se nalazi na Zemlji, to može uraditi putem adidas Runtastic aplikacije. Uz ovu aplikaciju, do 8. juna beležiće se svaki pretrčani korak, a adidas i Parley će zajedničkim snagama za svaki pređeni kilometar očistiti ekvivalentnu težinu 10 plastičnih flaša sa plaža okeana.

Ovako se sprečava da plastični otpad sa obala završi u vodi. Pored toga, adidas i organizacija Parley doprinose očuvanju životne sredine na još jedan način. Od 2015. godine adidas je u saradnji sa ovom organizacijom napravio više od 30 miliona pari patika upravo od reciklirane plastike sakupljene kroz zajedničku akciju Run For The Oceans. Iako su ovo sjajni rezultati, poznati brend sa tri crte svestan je da još uvek treba raditi na smanjenju zagađenja plastikom.

Svetski dan okeana obeležava se 8. juna: Evo kako trčanjem možete da doprinesete očuvanju planete (фото 3)

Zbog toga nastoji da osnaži trkače širom sveta, ali i motiviše sve one koji to nisu, da se pokrenu i daju svoj doprinos očuvanju planete tako što će u par vrlo jednostavnih koraka preuzeti Runtastic aplikaciju i početi da beleže pređene kilometre. Kao i svake godine, akciji se priključio i adidas Runners Belgrade tim.

Do danas su adidas i Parley zajedničkom inicijativom ujedinili preko 3 miliona trkača širom sveta i tako prikupili 25,5 miliona pređenih kilometara i 2,5 miliona dolara kako bi pomogli da Parley razvije svoje obrazovne programe u borbi protiv zagađenja plastikom. Ovo je samo početak, jer do 2025. godine adidas želi da dostigne učešće od ukupno 40 miliona ljudi koji će zajedničkim snagama doprineti planeti Zemlji.

Svetski dan okeana obeležava se 8. juna: Evo kako trčanjem možete da doprinesete očuvanju planete (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor