Pretraga

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene

Tekst: BURO.

Program Weekend Food Festivala je skuvan i prilično dobro začinjen! Stara tvornica duhana u Rovinju od 5. do 8. maja postaće centar svetske gastro scene, a na pozornicama će se naći neka od najvećih imena iz sveta kulinarstva i gastronomije, dok će popratni sadržaji zadovoljiti i one najgladnije dobre zabave.

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 1)

Od alhemije preko umetnosti, od PR-a do Michelina, od vegetarijanstva do položaja žena u vrhunskoj gastronomiji, posetioci Weekend Food Festivala imaće priliku da u četiri dana saznaju sve od najboljih u ovome poslu.

Rasmus Munk, veliki chef iz danskog Alkemičara, predstaviće svoj holistički pristup kuvanju u Drami u pet činova, a o trendu vegetarijanstva u vrhunskoj gastronomiji govoriće austrijski chef hrvatskih korena, Paul Ivić, čiji vegetarijanski restorani Tian u Beču i Minhenu imaju po jednu Michelin zvezdicu.

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 2)
Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 3)

Ana Roš, najbolja svetska chefica 2017. godine, provešće nas kroz ideologiju lokalnog, a zajedno s koleginicama iz sveta gastronomije i ugostiteljstva učestvovaće u panelu pod nazivom „Ženama (ni)je mesto u kuhinji“. Talentovane hrvatske poslastičarke Maša Salopek, Ana Omazić i Tea Mamut koje su svoje mesto u kuhinji itekako pronašle i to na svetskoj sceni, podeliće svoje viđenje rada u poznatim svetskim restoranima.

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 4)

Imati talenat, biti drugačiji i danonoćno raditi uvek se isplati i donosi rezultat, no koliko u tom procesu može da pomogne dobro razrađen PR i koji su neki od najboljih primera na panelu „Make it or break it“ će govoriti Manuela Fissore Barker, poznata PR menadžerka brojnih chefova, Kaja Sajovic, gastro novinarka RTVSlo i Fine Dining Lovers, Andras Jokuti, gastro pisac i bloger i Maksut Askar, poznati turski chef i TV zvezda.

Šta je to hrvatska kuhinja ili šta bi trebala da bude, raspraviće na panel diskusiji „Manifest hrvatske kuhinje“ najbolji hrvatski chefovi: Hrvoje Kroflin, Tvrtko Šakota, Deni Srdoč i Boris Šuljić, vlasnik restorana Boškinac. Cilj panela je da usmeri lokalne chefove, restoratere i ostale aktere ugostiteljstva na promovisanje prirodne održivosti, sezonalnosti i korišćenje lokalnih namirnica.

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 5)
Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 6)

Kako to uspešno rade Portugalci, ispričaće nam chef Joao Rodrigues, idejni začetnik i pokretač Projecto Materia, jedinstvenog projekta koji povezuje chefove, ugostitelje i proizvođače hrane sa zajedničkim ciljem razvoja i unapređenja gastronomije na lokalnom i globalnom nivou. A zašto je Istra i ove godine, sedmi put po redu, proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, otkriće nam neki od najboljih maslinara.

TasteAtlas svetski je online atlas lokalnih namirnica, tradicionalnih jela i autentičnih restorana, sa više od 10.000 jela, pića i sastojaka. Jedan je to od najambicioznijih projekata koje je Matija Babić pokrenuo, a zašto za sada ambiciju ne prate i rezultati, pa se projekat razvija sporo i kako sam kaže „prži novac“ ispričaće Mati Jankoviću.

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 7)

O avangardnom, ambicioznom i revolucionarnom u svojoj kuhinji, govoriće naizgled ekscentričan panker s irokezom, a zapravo virtuoz u kreiranju senzacionalnih jela i najbolji chef sveta 2021. godine, Dabiz Munoz. U njegovom restoranu DiverXO koji nosi 3 Michelinove zvezdice sve se vezuje uz čulno iskustvo, a svoje viđenje razvoja gastronomije preneće na sve posetioce festivala.

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 8)
Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 9)

Program festivala će obeležiti i razgovor sa još jednim virtuozom, Massimom Botturom, čija jela istražuju duboke korene italijanske kuhinje dok se pozivaju na istoriju, umetnost, muziku, književnost i filozofiju, koja je njegova velika strast. Inspirativnim razgovorom o tradiciji i inovativnosti, razvoju i rastu kao i pomaganju drugima u najtežim situacijama, chef Bottura predstaviće publici svoje vizije, i time će zatvoriti programski deo festivala.

Zakuvao se program Weekend Food Festivala, Rovinj u maju postaje pozornica svetske gastro scene (фото 10)

Jedno je sigurno, Weekend Food Festival događaj je za koji svoju ulaznicu treba osigurati na vreme, a na zvaničnim stranicama uskoro će se naći i gala večere, kao i zanimljivi masterclassovi. Više o govornicima i programu potražite na www.weekendfoodfestival.hr. Sve novosti o Weekend Food Festivalu pratite putem službenih kanala Facebook i Instagram.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor