Ovaj trend iz osamdesetih ponovo se vraća na scenu

    10.08.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/Cover_Wide_80.jpg

    Došlo je vreme da, nakon nekoliko godina intenzivnog trenda, odložimo na neko vreme oversized blejzere koje smo pozajmljivale sa muškog departmana. Kao glavnu karakteristiku stila imali smo taj višak materijala u kom nam je bilo udobno, ali sada izlazimo iz te zone komfora.

    Inspiraciju smo pronašli u vintage shopovima i na online resale portalima i naš fokus su famozne osamdesete, koje su nas momentalno naterale da napustimo okvir muške odeće u korist silueta peščanog sata, revera sa twistom i kropovanih tvid blejzera sa ultra upadljivim dugmadima.

    Povratak Thierry Mugler brenda je zagolicao našu maštu i odškrinuo nam vrata bogate arhive vremenske epohe koja nas fascinira. YSL, Dior i naravno Chanel pod dirigentskom palicom Karl Lagerfelda stvorili su jedinstveni ideal žene koja dominira u silueti peščanog sata. Nakon što su skicirali siluetu superheroine osamdesetih, uneli su i boje i lične pečate.

    Možda ne bismo baš preuzeli ceo outfit poslovne žene koji uparuju ove vanvremenske blejzere sa pencil suknjama, ali bismo stejtment gornje delove rado kombinovali sa svim mogućim krojevima farmerki i pantalona.

    Iako ne treba naprasno da se rešite svih prevelikih blejzera u svom ormanu, vreme je da napravite mesta za drugačiji stil. Govorimo o stilu koji ima veći potencijal da učini da svaka kombinacija izgleda sofisticiranije, skuplje i bolje uklopljeno.

    Crni blejzer će uvek biti cool, bilo da je oversized ili ukrojen. Trenutno se mogu naći komadi inspirisani osamdesetim, a svakako ćete ih lako prepoznati ako uđete sa nama u srž estetike.

    PEŠČANI SAT

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691941979179067.jpg
    Photo: Pinterest

    Izražena ramena i sužen struk su dva popularna stilska pečata iz 80-ih, posebno kod blejzera. Ovakav blejzer, ukoliko ima dovoljnu dužinu, možete nositi i kao haljinu, uz helanke, i naravno neke dobre stiletto cipele.

    CRNO BELI YSL SVET

    Crno bela kombinacija je prva asocijacija na YSL, kao i specifičan način na koji koristi ovaj kontrast kako bi naglasio oštar i sofisticiran kroj blejzera. Peplum stil iz kolekcije jesen/zima 1989. dokazuje da je ovo vremenski beskrajno dobra kombinacija boja. I, naravno, ne zaboravite velike upečatljive minđuše.

    CRVENI BLEJZER

    Crvena boja, koja podseća na vintage blejzere naših mama i baka, nesumnjivo je jedan od najviše istaknutih fashion week trendova zajesen/zimu 2023. godine, budući da je obeležila revije Ferragamo, Bottega Veneta, Tory Burch, The Row i Stella McCartney. Iako je osamdesete obeležio i crop kroj blejzera, duže verzije su ipak više doprinele stvaranju izgleda naglašenog struka, posebno u kombinaciji sa velikim naramenicama.

    50 NIJANSI BELE

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691923443045532.jpg
    Yves Saint Laurent S/S 1989, photo: Victor Virgile/Gamma-Rapho/Getty Images

    Iako stara modna pravila možda nameću ideju da se bela boja zapostavlja sa pojavim prvih oblaka, pa je i manje zastupljena u jesenje-zimskim kolekcijama, jedan ovakav stejtment komad će to apsolutno demantovati.

    Ako se odlučite da na ovaj način istupite iz dosadnog okvira, držite se zimskih belih (bež i krem), kao i nijansi slonovače i šampanjca. Činjenica je da emituju isti luksuzan izgled kao klasično belo, ali nisu tako letnje.

    CRNI SAKO

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691923776278911.jpg
    Chanel Haute Couture F/W ’88, photo: Victor Virgile/Gamma-Rapho/Getty Images

    Crni blejzer od tvida sa zlatnim upečatljivim dugmadima može da pretvori jednostavan, pa čak i najdosadniji outfit u modno remek delo. Inspiraciju možete naći u ovom Haute Couture Chanel izdanju, dodavanjem masivnih minđuša na klips i vintage broša.

    Mnogi bi možda rekli da je moda osamdesetih bila ekscentrična i pomalo napadna, ali evidentno je da je i to vreme imalo svoju interpretaciju minimalizma i quiet luxury-ja. Svedenost boja i fokus na strukturu siluete vraćaju osamdesete u prvi plan, već ove jeseni.

    Saznaj više:
    Povezani članci: