Green flags koje (obavezno) tražimo u vezi

    31.05.2024.
    RECOMMENDED

    Kada započinjemo novu vezu, često smo fokusirani na prepoznavanje crvenih zastavica – znakova upozorenja koji nam mogu pomoći da izbegnemo toksične ili nekompatibilne odnose.

    Međutim, jednako je važno obratiti pažnju na pozitivne signale ili green flags koji ukazuju na zdravu, stabilnu i ispunjavajuću vezu. Mi smo ovom prilikom pošli iz ličnog iskustva, te izdvojili 10 najbitnijih karakteristika koje zahtevamo da jedan odnos poseduje kako bismo se osećali dovoljno sigurno da započnemo emotivnu vezu.

    Naravno, ovi znaci su kod svakoga od nas drugačiji, međutim, u ovom konkretnom slučaju upotrebićemo izraz i reći da su ovo must stvari koje po nama jedan odnos treba da ispunjava.

    GREEN FLAGS

    GREEN FLAGS.

    Otvorena i iskrena komunikacija

    Jedan od najvažnijih znakova zdrave veze je sposobnost partnera da komuniciraju otvoreno i iskreno. Kada oba partnera mogu slobodno izraziti svoja osećanja, potrebe i brige bez straha od osude ili sukoba, to ukazuje na čvrstu osnovu za dugoročnu vezu.

    Otvorena komunikacija je ključ kako ni jedna strana ne bi osećala kao da njena očekivanja, želje i potrebe nisu ispunjene do kraja.

    Poštovanje i uvažavanje

    Poštovanje prema partneru, njegovim vrednostima, granicama i individualnosti je temelj svake zdrave veze. Kada osećate da vas partner ceni i uvažava kao osobu, to doprinosi osećaju sigurnosti i emocionalne stabilnosti. Osobi, posebno na početku morate dati dovoljno prostora da oslušne svoje potrebe i da otkrije kako se zaista oseća prema vama. Ukoliko poštujete njihove granice i potrebe, kao i oni vaše, imate velike šanse da razvijete vaš odnos u zdrav i privlačan.

    d3201480b6ab886c7b35ca534f519f1b

    Podrška i ohrabrenje

    Partner koji vas podržava u vašim ciljevima, snovima i težnjama i koji vas ohrabruje da budete najbolja verzija sebe je pravi dragulj. Ovo uključuje emocionalnu podršku u teškim trenucima, kao i slavljenje vaših uspeha. Takve osobe su retke, a partneri posebno na samom početku nisu uvek spremni da se preterano daju. Ukoliko pronađete osobu koja je odmah tu za vas, imate sreće.

    Zajedničke vrednosti i interesi

    Iako se suprotnosti ponekad privlače, deljenje osnovnih vrednosti i interesa može značajno doprineti dugoročnoj kompatibilnosti. Ovo ne znači da morate biti isti u svemu, već da imate zajedničke ciljeve i slične poglede na ključne aspekte života. Veoma je bitno da imate ili delom delite slične poglede na blisku i dalju budućnost, ali i da se ne prilagođavate partneru.

    20fdea61496058a21ed70863cdbf32d2

    Ravnopravnost u vezi

    Zdrava veza podrazumeva ravnopravno partnerstvo gde su obe strane jednako uključene u donošenje odluka i deljenje odgovornosti. Ravnopravnost stvara osećaj pravednosti i ravnoteže, što je ključno za dugoročnu stabilnost veze. Isto važi i za to koliko ko ulaže u odnos, i da li su obe strane spremne isto da se posvete.

    Emocionalna zrelost

    Partner koji pokazuje emocionalnu zrelost, sposobnost upravljanja sopstvenim emocijama i empatiju prema vašim osećanjima, je znak zrele i stabilne osobe. Emocionalna zrelost omogućava efikasnije rešavanje konflikata i dublje emocionalno povezivanje. Ovo je možda i jedan od najboljih pokazatelja da ste na pravom putu da ostvarite lep i adekvatan odnos sa nekim. Emocionalna zrelost najčešće nema veze sa godinama, zbog toga savetujemo da dobro obratite pažnju na ponašanje partnera.

    22da6679fe33fa45a102cc8c0c0dd536

    Povjerenje

    Bez povjerenja nema prave ljubavi. Partner koji je lojalan i kome možete verovati, koji je dosledan u svojim rečima i delima, pruža osnovu za siguran i stabilan odnos. Ukoliko već u samom startu ne osećate kao da je vaš partner iskren, ili se njegove reči ne poklapaju sa njegovim delima, pravo je vreme da preispitate sebe i odnos u kom se nalazite.

    Fleksibilnost i spremnost na kompromis

    Sposobnost partnera da bude fleksibilan i spreman na kompromis, bez insistiranja na svom načinu ili nametanju svojih stavova, pokazuje otvorenost za zajednički rad na vezi i prilagođavanje promenama. Takođe, veoma je bitno da se ne koristi različitim igricama kako bi od vas dobio ono što želi, a da time zanemari vaše potrebe.

    4e036d9881b16cb92e725c63f3c63146

    Prepoznaje i vrednuje vaš trud

    Partner koji primećuje i ceni vaš trud, bilo da je to u vezi, poslu ili ličnom rastu, pokazuje zahvalnost i poštovanje. Ovo ne samo da vas motiviše, već i jača osećaj međusobne podrške i razumevanja. Bitno je da i vi isto pružate podršku vašem partneru, a bilo bi lepo da kreirate zajedničke ciljeve.

    Za kraj, smeje se i uživa u vašem društvu

    Kada vas partner ceni i uživa u vašem društvu, često smeje i deli lepe trenutke sa vama, to je jasan znak emocionalne bliskosti i zadovoljstva u vezi. Smeh i zajednički užici doprinose jačanju veze i stvaranju lepih uspomena.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: