Odličan kao čaj, ali i za lepotu – ekstrakt sladića sve češći sastojak beauty seruma

    06.08.2024.
    RECOMMENDED

    U potrazi za mladošću i lepotom, spremni smo da isprobamo najčudnije sastojke kao što su puževa sluz, placenta, kamenje vulkana, a opet na kraju se uvek nekako vratimo biljkama. Naravno da nas ne privlači samo jednostavnost njihove upotrebe već i od davnina poznata lekovita svojstva mnogih od njih. Biljka koja se hiljadama godina koristi za poboljšavanje funkcije disajnih organa, onih za varenje, koja jača odbrambene sposobnosti organizma i popravlja raspoloženje jeste sladić, tačnije njegov koren, koji se odnedavno eksploatiše i u beauty industriji. S dobrim razlogom.

    Ekstrakt sladića (Glycyrrhiza glabra) bogat je različitim korisnim jedinjenjima koja imaju antioksidativne i antiinflamatorne efekte i velika su pomoć u uklanjanju tamnih mrlja. Upravo zbog ove poslednje karakteristike, ekstrakt sladića je čest sastojak mnogih proizvoda za posvetljivanje kože. Deluje čak i slično hidrohinonu koji se smatra zlatnim standardom za posvetljivanje, ali je ozloglašen zbog neželjenih nuspojava i potencijalnih bezbednosnih problema.

    koren sladica

    Glavne prednosti ekstrakta sladića su to da inhibira proizvodnju enzima potrebnog za stvaranje melanina (pigmenta) u koži, te pomaže uklanjanju njegovog viška, a ima i antiinflamatorne prednosti. Može da ga koristi svako ko želi da ujednači ten, ali i da umiri iziritiranu kožu. Ne bi trebalo da se upotrebljava ako ste u drugom stanju, a to koliko ćete ga često koristiti zavisi od formulacije samog proizvoda, ali u većini slučajeva – može da se koristi jednom ili dva puta dnevno. 

    Ekstrakt sladića često se meša sa drugim antioksidantima i posvetljivačima kože, kao što su niacinamid i vitamin C, a zbog mogućnosti da, donekle, bude iritantan, nije poželjno koristiti ga u kombinaciji sa retinolom i/ili hidrohinonom.

    Prednosti ekstrakta sladića

    Jedna od prednosti ekstrakta sladića je i ta što minimizira proizvodnju tirozinaze za borbu protiv diskoloracije – proizvodnja melanina (poznata kao pigment ili boja) je složen proces, ali u središtu toga je enzim poznat kao tirozinaza. Ekstrakt sladića inhibira proizvodnju tirozinaze, čime inhibira proizvodnju tamnih mrlja. Uklanja višak melanina – posvetljuje kožu na još jedan način – sadrži likviritin, aktivno jedinjenje koje pomaže u raspršivanju i uklanjanju postojećeg melanina u koži, što znači da ne samo što pomaže u sprečavanju nastanka novih mrlja, već bledi i postojeće.

    Ekstrakt sladića deluje i kao snažan antioksidans jer, kao i mnogi drugi biljni ekstrakti, sadrži flavonoid, komponentu bogatu antioksidansima koja smanjuje reaktivne kisikove vrste, koje starenje i diskoloraciju kože. Pruža antiinflamatorne prednosti – dok je flavonoid sam po sebi antiinflamatoran, postoji još jedna molekula, licochalkon A, koja inhibira dva inflamatorna markera koja pokreću inflamatorni proces. Ekstrakt sladića pomaže u kontroli proizvodnje ulja u koži: iako ovo nije jedna od opšteprihvaćenih prednosti, postoji dokaz koji sugeriše da likohalkon može imati dodatnu prednost regulacije proizvodnje ulja. Možda je to razlog zašto se ekstrakt sladića često koristi u ajurvedskoj medicini kao tretman protiv peruti.

    koren sladica 5

    Nuspojave 

    Ekstrakt sladića je retki alergen — što znači da je malo verovatno da će izazvati stvarnu alergiju — zavisno od toga sa kojim drugim sastojcima se meša, ponekad može izazvati reakciju, a iritacije se mogu pojaviti posebno kod onih sa veoma osetljivom kožom. Opšte pravilo je da, ako ste zabrinuti zbog mogućnosti alergija ili iritacija, isproba nove proizvode sa ekstraktom sladića na malom mestu na telu (zglob ruke, iza uva) pre nego što ih nanesete na celo lice.

    Kako se koristi 

    Kao i kod drugih posvetljivača tamnih fleka na licu, dobra ideja je potražiti ga u serumu, koji će biti koncentrisaniji i sadržati veće količine sastojka. Zbog mogućnosti iritacije, sledite tačna uputstva proizvoda u vezi sa učestalošću i načinom korišćenja. Budite posebno pažljivi u vezi sa zaštitom od sunca i svakodnevnim SPF-om kada koristite ekstrakt sladića (ili bilo koji sastojak koji cilja hiperpigmentaciju). Izloženost suncu može poništiti sve vaše napore u posvetljivanju kože.

    Serumi sa ekstraktom sladića

    koren sladica serum topicals faded

    Najprodavaniji su Topicals Faded serum protiv tamnih mrlja i diskoloracije. Pored korena sladića, ovaj proizvod sadrži i druge moćne sastojke za posvetljivanje kože kao što su niacinamid, azelainska kiselina i traneksaminska kiselina. Shea puter mu daje bogatu, hidratantnu teksturu koja je odlična za suvu kožu, a centella asiatica pomaže u smirivanju upale.

    Fotografije: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: