Jedna koza, dva slona i tri majmuna – Banksy crta „basne“ i ne namerava da stane?

    08.08.2024.
    RECOMMENDED

    Banksy, čuveni grafiter, muralista i angažovani umetnik vratio se na ulicu sa novom tematikom – životinjama. Nacrtao je tri nova grafita za tri dana, a poznavaoci njegovog opusa nagađaju da je to tek početak i da je njegov novi street art projekat nešto čije ćemo plodove tek videti.

    Banksy je za nekoliko dana postavio tri umetnička dela u Londonu iz kolekcije sa temom životinja – kozu, dva slona i tri majmuna, piše BBC. Dok pišemo ovu vest „nikao“ je i četvrti – vuk.

    Nedavno je na Instagramu objavio sliku majmuna koji izgledaju kao da se ljuljaju na mostu istočne londonske stanice metroa, piše BBC. Nalazi se na mostu iznad Brik lejna (Brick Lane), blizu prodavnice vintidž odeće i kafića, nedaleko od Šordič haj strita (Shoreditch High Street).

    Džejms Pik, koji je vodio BBC-jev program „Priča o Benksiju“, rekao je da bi ovo „mogli biti rani dani šire kampanje koja počinje“.

    „Kako uzbudljivo bi bilo da se pojavljuje kampanja sa delima koja bi se mogla naći širom Londona u narednih nekoliko dana ili nedelja. On ima iskustva s tim“, rekao je u programu Tudej (Today) na BBC Radio 4.

    Tri majmuna se povezuju sa japanskom poslovicom „ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo“

    U utorak je Banksy objavio fotografiju dve siluete slonova, sa surlama ispruženim jedna prema drugoj, naslikane na zidu kuće u ulici  Edith Terrace u Čelsiju.

    banksy

    Foto: Mina Kim za REUTERS

    Banksy basne

    Ranije, u ponedeljak, postavio je umetničko delo koje prikazuje kozu kako stoji na vrhu zida blizu mosta Kiv (Kew) u Ričmondu. Nije napisao opis ni za jedan od postova na Instagramu, što je podstaklo spekulacije na internetu o njihovom značenju.

    Tri majmuna se povezuju sa japanskom poslovicom „ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo“, piše nagađa se.

    U Benksijevom radu, majmuni ne prekrivaju oči, uši ili usta.

    Poslednja u seriji njegovih vizuelnih basni, četvrta, objavljena danas, tiče se vuka.

    Čekamo nastavak ovih basni i ono najvažnije – zaključak, poruku i pouku!

    Saznaj više:
    Povezani članci: