RealN041: EKO BETMEN

    12.08.2024.
    RECOMMENDED

    Od eko kesa do reciklaže, muškarci se pribojavaju da „zeleno“ u stvari znači „ženski“. Jesu li klimatske promene za devojčice? U kakvom su odnosu muškarci i ekologija?

    Zemlja gori. Uskoro, možda čak i za našeg života, naći ćemo se na vetrometini. Reke će se podići, gradovi će biti poplavljeni, nestaće hrane. U smrtonosnom zagrljaju šestog velikog istrebljenja, zapitaćemo se: Zašto se ovo dogodilo?

    Ali, već znamo zašto. To je, između ostalog, zbog toga što naš ortak nije hteo da izgleda kao seka-persa. Ne, ozbiljno. To je rezultat studije koju nalazim kod Stjuarta Heritidža, autora memoara Pite, ne budi kreten

    960 učesnika odgovaralo je da li određene aktivnosti vide kao muške ili ženske. Odgovorno vođenje domaćinstva, gde spadaju recikliranje i koriščenje eko kesa za kupovinu, smatra se ženskim. Posledica takvog stava jeste da neki muškarci izbegavaju tu vrstu aktivnosti u strahu da će izgledati feminizirano. 

    Ukratko, jedan šaran se upravo ugušio kesom zato što smo ubeđeni da će nas kasirka videti kako pakujemo svoje povrće u platneni ceger, i onda pokušati da nam uvali maskaru na sniženju.

    Environmentalizam, odnosno ekološki pokret, da budemo realni, nema baš mačo imidž. Niko od heroja uz koje smo odrastali nije brinuo o ovoj planeti. Nikada niste videli Džejmsa Bonda kako sortira otpatke za različite kontejnere. Nindža kornjače su jele picu u kanalizaciji. Betmen nikada nije brižljivo obišao vilu Vejnovih gaseći svetlo da bi smanjio potrošnju električne energije. Nijedan od tih naših „batica“ nije rekao nešto poput: Žao mi je lika koji ne pokušava da smanji ugljenični otisak time što češće koristi gradski prevoz. Okej, mornar Popaj jeste jeo spanać, toliko.

    muskarci i eokologija

    Mornar Popaj; ilustracija: PInterest

    Odgovorno vođenje domaćinstva, gde spadaju recikliranje i koriščenje eko kesa za kupovinu, smatra se ženskim. Posledica takvog stava jeste da neki muškarci izbegavaju tu vrstu aktivnosti u strahu da će izgledati feminizirano

    MUŠKARCI I EKOLOGIJA

    Ne brinemo se o stvarima pošto za to služe žene. One mogu da brinu dok mi idemo unaokolo ambiciozni i sebični. To je esencija muževnosti?

    Međutim, mi ipak brinemo o stvarima. Duboko. Reč je samo o tome što te stvari mogu biti glupost. U starostavnoj kutiji za alat mog oca, recimo, postoje šrafcigeri u svim mogućim veličinama, jer je veoma važno imati pravi alat za određeni posao. Moj ortak enormno brine zbog kladionice. Ako gomila ljudi igra igru koja se ne završava željenim ishodom, to mu upropasti celu nedelju. 

    Betmen nikada nije brižljivo obišao vilu Vejnovih gaseći svetlo da bi smanjio potrošnju električne energije

    I to je okej, to smo mi, muškraci. Brinemo o stvarima do ivice opsesije, ali, iz nekog razloga, naša interesovanja ne dobacuju do ekologije. Što je kretenski jer ćemo izgubiti sve stvari koje kao muškarci volimo – sport, ulje za bradu, veliku i nepraktičnu kantu proteina – ako malo ozbiljnije ne povedemo računa o našoj planeti Zemlji. 

    Verovatno bi ova eko priča bila smešna ratniku iz 13. veka, on je vodio drugačije bitke. Ali kako smo uslovljeni životom u današnjici, ova bitka za očuvanje prirodnih resursa je naša. A frajeri ne beže od bitke. To bi bila sramota. Ako mi ne verujete, pitajte Betmena?

    eko betmen

    Batman 2022; foto: Pinterest

    ***Mišljenja izrečena u Kolumnama pripadaju isključivo autoru i ne odražavaju stavove BURO.Srbija redakcije!

    Saznaj više:
    Povezani članci: