Šta Sarah Burton može da uradi za Givenchy?

09.09.2024.
RECOMMENDED

Givenchy je zvanično proglasio novu kreativnu direktorku. Sarah Burton, nakon kratkog odmora od radnih angažmana u Alexander McQueen, postavljena je na dizajnersko kormilo francuske modne kuće, deset meseci nakon što je Matthew Williams napustio ovu poziciju.

01 sarah burton alexander mcqueen

Šta će Sarah Burton zateći na novom radnom mestu?

Tri godine je Williams proveo u Parizu. Za to vreme, uspostavio je novi genotip francuske modne kuće, uz povremena negodovanja tradicionalista koji su kritikovali njegovo sve veće odvajanje od kanona koje je postavio osnivač, Hubert de Givenchy. Ukratko, Audrey Hepburn (verovatno) nikada ne bi nosila kreacije sa ovom etiketom da ih je potpisao američki dizajner. Sa druge strane, oni koji su afirmativno govorili o njegovom radu, pohvalili su upravo pokušaje da brendu živom skoro pola veka unese žuvijalnosti i mladalačkog duha. Drugim rečima, danas (verovatno) niko – ili nedovoljan broj njih da održi luksuzni brend u životu – ne bi nosio kreacije koje je Audrey Hepburn birala, kada ih je dizajnirao rodonačelnik kuće.

Matthew Williams nije se trudio da pomiri ova dva, već je odvažno diktirao svoju viziju brenda. U tome je delimično uspeo, ali posle tri godine, upravni odbor je odlučio da pramac ipak okrene u drugom pravcu, koji bi ga vratio do obala originalnog koncepta. I tako je došla Sarah Burton.

Givenchy F23 056

Šta Sarah Burton može da uradi za Givenchy?

Sarah Burton dolazi u Givenchy nakon što je 13 godina provela na čelu modne kuće Alexander McQueen, kao prva naslednica njenog osnivača. Slično Williamsu, u ispunjavanju svojih radnih odnosa, nailazila je na ambivalentne komentare javnosti. Nakon smrti Leeja McQueena, umetnika i vizionara koji je postavio temelje matičnog brenda, Sarah je dobila nemili zadatak da održi avangardnu strukturu na kojoj je počivao. Dizajnerka, međutim, ostvarivala je takve ciljeve na drugačiji način od Leeja, zbog čega je često njena misija bivala pogrešno interpretirana ili čak, potpuno neshvaćena. Legat čuvenog britanskog dizajnera nadogradila je sopstvenim shvatanjem njegovih ideja, čija realizacija jednostavno nije podrazumevala avangardni teatar na modnoj pisti. I to je bilo u redu, suprotno čestim negodujućim reakcijama.

Njen doprinos, mada se manifestao u drugačijim oblicima, siluetama i formama, ipak je bio prisutan.

Dizajnerski identitet koji Sarah Burton neguje u saglasju je sa nasleđem koji modna kuća Givenchy neguje i teži da ostvari, u onom smislu koji Matthew Williams to nije mogao da ponudi. Portfolio koji je gradila kroz rad u Alexander McQueen najbolje prejudicira ono što možemo očekivati tokom njenog boravka u Parizu. Potvrde naših pretpostavki dobićemo u martu 2025. godine, kada će Sarah Burton predstaviti prvu kolekciju – mušku i žensku – za sezonu jesen/zima.

McQueen PO S24 046

Foto: Instagram, Spotlight Launchmetrics, Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: