Kultni parovi: George Harrison i Pattie Boyd

08.10.2024.
RECOMMENDED

Ljubavna priča George Harrisona i Pattie Boyd bila je strastvena, ali i turbulentna, obeležena velikim emocijama, ljubavlju i na kraju tugom.

Pattie je imala samo 21 godinu kada je doživela san svake devojke – trenutak kada je George Harrison kleknuo i zaprosio je. U početku je izgledalo kao da ih je sudbina spojila; međutim, s vremenom su se polako udaljili jedno od drugog. Poslednje godine braka bile su postepeni put ka neizbežnom kraju. Okončanje njihovog razvoda 1977. bilo je dugo očekivano, a Harrison par godina ranije napisao pesmu o njihovom postepenom udaljavanju.

george

Upoznavanje i prvi sastanak

Pattie Boyd je radila kao model i prihvatala bi bilo koju filmsku i televizijsku ulogu koja bi joj se ponudila kako bi pokrenula svoju karijeru, uključujući pojavljivanje u TV reklami za Smiths Crips koju je režirao Richard Lester, što je bilo njeno prvo glumačko iskustvo. Pattie je to smatrala samo još jednim poslom, ali Lester je zapamtio da bi je mogao angažovati za buduće projekte, što je slučajno dovelo do njenog susreta sa Harrisonom. Kada je Lester dobio zadatak da režira spot „A Hard Day’s Night“, znao je da Pattie mora da igra jednu od uloga. Međutim, režiser je morao biti diskretan kada joj je prišao sa ponudom, i ona nije imala pojma u šta se upušta dok nije stigla na snimanje.

harddays

Između Pattie i Georgea odmah se osetila hemija, i Harrison nije gubio vreme, brzo ju je pozvao na sastanak. Boyd ga je odbila zbog lojalnosti prema tadašnjem dečku – ali je odmah zažalila zbog te odluke. Bila je u nesrećnoj vezi, i ubrzo ga je ostavila nakon Harrisonovog poziva. Srećom, kada su se sreli deset dana kasnije na fotografisanju, Harrison je još uvek bio zainteresovan da je izvede. Te večeri su večerali u Covent Gardenu, što je bio početak prelepe veze koja je godinama bila idilična.

25694a937d5897440b8b6d7177bb6a6b
e37f69a9a4dd4ae535aba4effb107be7

George, tada u usponu kao član najpoznatijeg benda na svetu, osvojio je Pattie svojom stidljivom i nežnom prirodom.

Rock umetnik, njegova muza i njihov brak

Njihova ljubav se brzo razvila i par se venčao 1966. godine. Harrison je bio duboko posvećen Pattie, a ona je bila njegova muza. Poznato je da je George posvetio neke od svojih najlepših pesama upravo njoj. I dalje se mnogo spekuliše o tome koliko je Harrisonove muzike napisano bas o Pattie. Pretpostavlja se da je pesma „Something“ inspirisana njom, ali Harrison je kasnije insistirao da reči ne znače ništa i da u glavi ima mnogo takvih pesama, koje naprosto mora zapisati.

df6fc07e9d79de9877182e0229bf5038
19628a913bbad4d362bd4d72c4db4b2a

Ovi komentari su dati 1969. godine i nagoveštavali su da se njihov odnos raspada. Nekoliko godina kasnije, Harrison je započeo aferu sa suprugom Ringo Starra, Maureen, što je dovelo do kraja oba braka. Međutim, Ringo je kasnije priznao da su i njegove sopstvene nevere odigrale ulogu u njegovom razvodu. Pattie je Georgeu, pored mnogobrojnih afera, zamerila i opsednutost indijskom kulturom i meditacijom.

Pesma o kraju i neki novi početak

Godine 1972. Harrisonu je prvi put palo na pamet – dok je boravio u Njujorku – da on i Pattie možda nisu stvoreni jedno za drugo. Njegova afera sa Maureen još nije počela, ali je već bilo jasno da njihovom braku dolazi kraj. Sedeći sam u svojoj hotelskoj sobi sa mislima koje su ga zaokupljale, Harrison je napisao srceparajuću pesmu „So Sad“ o raspadu njihovog braka.

72f4063f34518de6297996f1dce5cba8

U isto vreme, Pattie je počela da razvija osećanja prema Georgeovom bliskom prijatelju, gitaristi Ericu Claptonu, koji je bio ludo zaljubljen u nju. Clapton je čak napisao legendarnu pesmu „Layla,“ inspirisanu njegovom zabranjenom ljubavlju prema Pattie.

c5b01409cab2e4036cf65182d7cb93fe

Konačno, 1977. godine, nakon više godina emocionalnih uspona i padova, George i Pattie su se razveli. Zanimljivo je da su, uprkos svemu kroz šta su prošli tokom braka, ostali u dobrim odnosima, a Harrison je čak svirao na njenom i Claptonovom venčanju. Iako je njihova ljubavna priča gotova, ona je ostala deo rock legende, ostavivši dubok trag u muzici i kulturi tog vremena.

George Harrison i Pattie Boyd su kroz svoju vezu ispisali jednu od najslavnijih ljubavnih priča u svetu muzike, sa svim svojim romantičnim, ali i tragičnim elementima.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: