Šta oblačimo za odlazak u muzej

08.10.2024.
RECOMMENDED

Davno su prošla vremena modnog bontona, kada prilika određuje odevnu kombinaciju koju ćemo odabrati. Iako nisu potpuno zaboravljena, većina pravila koja su nekada važila za odlazak u pozorište, muzej ili bioskop sada ustupaju mesto jednom jedinom načelu: komforu. Pa tako, kada planiramo odlazak u muzej, razmišljamo o umetničkim delima koja ćemo videti, ali retko razmatramo šta ćemo obući za ovu priliku.

Muzeji nikada nisu bili mesta koja propagiraju striktan dress code. Stoga, odabir odeće za muzej ne mora biti komplikovan, ali može značajno uticati na vaše iskustvo. Kombinacija pametne ležernosti, udobne obuće i slojevitog oblačenja može pomoći da sva pažnja bude usmerena na umetničko delo pred vama.

Obuća koja prati vaš korak

Jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu kada birate odeću za muzej je udobnost, posebno kada je u pitanju obuća. Većina muzeja zahteva dosta hodanja, pa je preporučljivo nositi cipele ili patike koje pružaju dobru podršku stopalima. Na ovaj način ćete moći da se posvetite umetnosti i istoriji onoliko vremena koliko je za to potrebno. Osim toga, razmišljajte o tome da muzeji treba da budu meditativni prostori, za vas koliko i za druge posetioce, pa visoke potpetice koje će odzvanjati salom možda nisu najbolji izbor.

muzej
Torba: Massimo Dutti; Čizme: Zara; Komplet: Mango

Slojevito oblačenje za optimalnu udobnost

Muzeji često imaju različite temperature u različitim prostorijama, pa je slojevito oblačenje dobar način da se prilagodite promenama. Skulptura ne zahteva iste atmosferske uslove kao ulje na platnu, dok tkanina traži sasvim specifične parametre temperature vazduha, procenat vlažnosti i prisustvo odnosno odsustvo svetla. Sve to treba imati na umu prilikom odlaska u muzej i odabira adekvatne garderobe, pa zato lagan džemper ili jakna mogu biti odličan izbor koji lako možete skinuti ili obući po potrebi.

muzej
Bluza: Zara; Cipele: Zara; Kaput: Massimo Dutti; Pantalone: Mango

Keep it simple – but elegant

Dok su šortsevi i majice sa printom savršeni za opuštene izlete, za posetu muzeju preporučuje se nešto elegantniji stil. Pristojna odeća doprinosi poštovanju prostora i okruženja u kojem se nalazite, ali i pokazuje vašu ljubav prema umetnosti i kulturi.

moda muzej
Košulja: Zara; Torba: Zara; Suknja: Mango; Cipele: Zara

Foto: Instagram, Zara, Mango, Massimo Dutti

Saznaj više:
Povezani članci: