Povezano
Restoran Alchemist u Kopenhagenu je jedan od najboljih i najuzbudljivijih na svetu – a donosi gastro iskustvo koje redefiniše fine dining. Večera u ovom restoranu nije samo obrok; to je transcendentno, multisenzorno iskustvo koje pokreće vaš um, vid, emocije i čulo ukusa istovremeno.
Restoran sa dve Mišelin zvezde vodi Rasmus Munk, koji je nedavno proglašen za najboljeg šefa sveta na Best Chef Awards 2024. Munk je osmislio izuzetno kulinarsko putovanje koje spaja umetnost, pripovedanje i gastronomiju, s ciljem da izazove razmišljanje i pokrene razgovore o važnim društvenim pitanjima.
Alchemist se nalazi na Refshaleøenu, udaljenom delu Kopenhagena poznatom po industrijskim zgradama i nekadašnjem brodogradilištu. Na samom kraju ovog područja nalaze se bronzana vrata teška dve tone, sa dekoracijama koje podsećaju na Narniju ili Srednju Zemlju, a koja vode u mistični svet restorana.
Iskustvo je podeljeno u nekoliko „činova“ koji vode goste kroz različite lokacije, vrste umetnosti i izuzetnu zanatsku veštinu – to je ostvarenje sna šefa kuhinje i kreativnog genija Rasmusa Munka o holističkom iskustvu večere.
Večera se pod kupolastim krovom, sa različitim grafičkim pejzažima koji se menjaju tokom obroka, dok je kuhinja zasnovana na čvrstoj osnovi klasičnih tehnika, modernih istraživanja i opsesivnog traganja šefa kuhinje Munka za najboljim sastojcima.
ŠTA NUDI RESTORAN ALCHEMIST?
Večera u restoranu Alchemist sastoji se od otprilike 50 različitih jela, koja se nazivaju „impresijama“. Iako je većina jestiva, neka su dizajnirana isključivo da pruže iskustvo, a ne da se jedu.
Nakon kratkog perioda u salonu, gosti se upućuju u glavni deo restorana, gde sede za pultom ispod ogromne kupole, koja prikazuje video pejzaže u visokom kvalitetu. Upravo ovde se služi većina jela, bilo od strane osoblja ili samih kuvara. Svi članovi osoblja nose istu uniformu – jedina razlika je što kuhinjski tim takođe nosi kecelje.
Ovo je deo filozofije restorana „nevidljivoj gostoljubivosti“, koja se odnosi na to da iz perspektive gostiju ne postoji uočljiva hijerarhija među članovima uslužnog tima.
Jedinstvenost pristupa se odnosi i na to da nijedan član tima ne nosi satove ili prstenje koji bi mogli da odvuku pažnju od samih jela. Štaviše, kada gosti na kraju obroka odu na balkon, osoblje će ponovo biti obučeno na drugačiji način – sada kako bi se stopilo u pozadinu „kao senke“. Razmišljanje iza ovog pristupa je da su gosti do tog trenutka već primili toliko hrane, pića i informacija da je potrebno da se opuste i probave sve to.
Lako je pomisliti da bi jela u Alchemistu mogla postati sekundarna u odnosu na način na koji se serviraju, zasenjena prostorima, multisenzornom stimulacijom i pratećim porukama. Međutim, tekstura i ukus ostaju svetinja za kulinarski tim: jelo mora da funkcioniše samo po sebi, a zatim se poboljšava što je više moguće uz prateće elemente, od muzike do načina na koji se servira i opisuje.
Jela u Alchemist restoranu imaju nazive kao što je „glad“, a na tanjir donosi rebra prekrivena održivim mesom od zeca, što tera dobrostojeće posetioce da se pomalo nelagodno pomere na svojim mestima dok razmišljaju o gladovanju; zatim je tu sladoled u obliku kapljice krvi poslužen sa QR kodom koji vodi ka programu donacije organa, kao i pileća šapa predstavljena u kavezu dimenzija koje tačno odgovaraju kavezu u kojem su zatvorena pilići u industrijskom uzgoju, dok se kupola popunjava videom u kojem metalni kavezi padaju jedan na drugi.
Druga jela dotiču teme održivosti i biodiverziteta: morski jež sa Farskih ostrva je invazivna vrsta koja uništava podvodnu vegetaciju, pa je njegovo jedenje čin zaštite životne sredine; jelo sa koprivama i leptirima razvijeno je nakon što je istraživački tim shvatio potencijal u farmiranju ovih proteina bogatih insekata.
Možda najuzbudljivija stvar koja je izašla iz kuhinje Alchemist restorana nije ni na tanjiru, već upotreba njegovog znanja i holističkog pristupa hrani kako bi pomogli društvu. Tokom pandemije, Rasmus je iskoristio kuhinje Alchemist restorana da hrani beskućnike u Kopenhagenu putem svoje neprofitne organizacije JunkFood. Alchemist je takođe sarađivao sa dečijim odeljenjem lokalne bolnice Rigshospitalet, pomažući deci na odeljenju za onkologiju.
Restoran je stvorio aplikaciju koja im pomaže da izaberu hranu, uveo novu tehnologiju hrane u bolničke kuhinje i stvorio sladoled bogat proteinima za decu koja se oporavljaju od raka, kada je to sve što žele da jedu.
Bez vina, meni sa 50 jela košta oko 700 evra po osobi.
Fotografije: instagram restaurantalchemist