Okej, ova zima je bila ozbiljno dugačka i naporna, zapravo i dalje živimo neku verziju hladnog dana mrmota u kome se uporno ponavljaju kišne epizode. Ako ste poput nas, iskoristili ste to vreme da nadoknadite propušteno gradivo na Netflixu i HBO-u. Obrnuli smo krug sa američkih na evropske serije, gledali smo sve sezone jedine hrvatske serije na Netflixu, pogledali smo sve aktuelne dokumentarce i serijale zasnovane na istinitim događajima. Filmovi? Ma molim vas, nemojte ni da započinjemo tu temu!
Pa ne čudi da smo u dokonom skrolovanju kroz sadržaj zalutali u sekciju „hrana“, malo je i nas same iznenadila činjenica koliko smo se zabavili gledajući taj sadržaj. Čak i članovi redakcije koji ne kuvaju (niti poseduju i mrvu kulinarskog talenta) imaju svoje gastro favorite na Netflixu. Stvarno postoji nešto magično u gledanju ljudi dok kuvaju, njihova strast prema hrani je zarazna! Bilo da volite klasične kulinarske emisije, ili one koje otvaraju vrata kuhinja poznatih restorana uživaćete u današnjoj listi.
Dodajte ih na svoj spisak za pogledati.
Salt Fat Acid Heat
Četiri sjajne epizode prate putovanje Samin Nosrat koja se profesionalno bavi kuvanjem i pisanjem o hrani. Samin je prošla planetu kako bi nam objasnila da je kulinarska alhemija bazirana na četiri vrlo jednostavna elementa, a to su: so, mast, sirće i visoke temperature. Vraćamo se na proučavanje temelja kulinarstva, uživaćete u iskrenim dijalozima Nosrat sa bakicama koje same mese hleb već decenijama, sa proizvođačima najboljeg masilnovog ulja i kuvarima u malim lokalnim restoranima. Upozorenje, ona toliko slatko priča o hrani, da ćete osetiti glad još dok traje špica. Pripremite nešto ukusno, kao podlogu za gledanje ovog mini serijala.
Svi foodiji moraju gledati prvi sezonu serijala poznatog kuvara David Changa i filmskog producenta i režisera Morgana Nevillea, svaka od epizoda fokusira se na jednu vrstu hrane i proučava njenu istoriju. Delom kulinarska emisija, delom emisija o putovanju „Ugly Delicous“ prikazuje gastro iskustva širom sveta. Chang veruje da su neki specijaliteti skrajnuti jer nisu dovoljno estetski privlačni i Instagram friendly. I kroz svoja putešestvija pokazuje da smo, kada je hrana u pitanju, sličniji nego što mislimo. Čekamo novu sezonu!
Cooked
Knjiga Michaela Pollana „Cooked: A Natural History of Transformation“ prati njegov put od učenja da kuva, preko usavršavanja, sve do imidža omiljenog pisca o hrani. Knjiga je adaptirana u serijal od četiri epizode. Pollan u svakoj od njih istražuje kako svet oko nas menja hranu i način na koji je pripremamo. Autor je odabrao specifičan način da to prikaže, istraživao je kuvanje kroz četiri elementa prirode: vatra, vazduh, voda i zemlja. Naravno da ćete u epizodi o vatri videti Samin Nosrat.
Chef’s Table
Ovaj popularan serijal je sa pravom hit toliko vremena. Svaka epizoda daje vam pogled u kuhinju najpoznatijih svetskih restorana i prati čuvene kuvare nagrađene Michelin zvezdicama. Kao što možete videti u trejleru ovaj serijal se fokusira na gastro umetnost – svako jelo se tretira kao važno i neprocenjivo umetičko delo. Idealno za one dane kad vam treba malo drame i preterivanja u životu.
Street Food
Tvorci Chef’s Table serijala ove godine su se okrenuli u potpuno novom smeru i ponudili su nam novu seriju „Street Food“, umesto velikih kuvara i frke oko malih ukrasa na tanjiru sada su kamere poslali u malene restorane na ulici. Svaka od epizoda dešava se na po jednoj destinaciji: Tajland, Indija, Tajvan, Japan, Južna Koreja, Singapur, Indonezija, Filipini i Vijetnam. Iako se radi o lokalnim mestima, neki od prikazanih kuvara imaju Michelin zvezdicu, a upoznaćete potpuno neverovatne likove kao što je stogodišnji Mbah Lindu koji služi paprikaš u Indoneziji i nešto mlađi Master Tang (85 godina) koji je u Singapuru poznat po svojim nudlama. Osim što ćete se sjajno zabaviti gledajući, sigurno ćete pronaći inspiraciju za sledeće putovanje.