Svet u malom: Ugostitelji iz inostrastva koji su obogatili beogradsku gastro scenu
„Beograd je svet“, glasio je zvanični slogan studentskih protesta 1996/97. Danas revolucija se odvija na tanjiru, na gastro sceni Beograda, a neki od glavnih aktera su upravo ljudi iz inostranstva koji su našu prestonicu i zemlju izabrali za svoj dom i svojom ljubavlju, posvećenošću i radom je i obogatili. O tome na koji način to čine, ali i motivaciji, te unikatnosti njihove kulinarske i gastro ponude pričali smo sa Reemom Hertsom, izraelskim kuvarom i osnivačem lanca restorana Smokvica, te Francoisom i Marijom Allain uvoznicima vina i delikatesnih proizvoda iz Francuske i osnivačima vinskih barova Delice, kao i sa Sarahom Hwang osnivačicom korejskog restorana Ahmee.
REEM HERTS
Osnivač i vlasnik lanca restorana Smokvica
Kako bi opisao svoje dugo kulinarsko putovanje u srbiji, počev od otvaranja prvog restorana smokvica?
To putovanje mi, na neki način, deluje poput velikih krugova koji se ponavljaju – ali u pozitivnom kontekstu. U Smokvici smo, kao i u drugim dobrim i kreativnim stvarima u životu, dosta stvari radili pod stresom i u haosu. Tako se, u našoj prvoj kuhinji u Kralja Petra nalazila samo jedna ploča za kuvanje, ali smo uspevali da pravimo neformalnu uličnu hranu koja je bila sjajno prihvaćena od strane naših gostiju i verovatno je bila najbolja stvar tada.
Kako smo napredovali i imali veće kuhinje sa daleko sofisticiranijim uređajima i spravama, mogli smo da radimo šta želimo sa menijem, ali sve više naših gostiju nam je tražilo da se vratimo korenima, odnosno onim ukusima koje smo imali na početku. Tako da sada ponovo u ponudi menija imamo velik broj jela koja u sebi imaju određene elemente ulične hrane i to je za mene taj veliki krug koji nas je vratio korenima ponovo.
koji su ti dalji planovi?
Mnogo volim Beograd, Srbiju i ljude ovde, tako da bih volela da živim, volim i smejem se ovde!