Da, dobro ste pročitali naslov. Vino u kartonu postaje kul, a evo zašto i kako.
Ruku na srce, moramo reći da se ovaj trend vezuje prevashodno za Ameriku, iako smo objektivno svi društveno uslovljeni da o vinu razmišljamo i pijemo ga iz flaše. Ipak, tetrapak ima veliki broj prednosti u odnosu na staklo. Ta vina ostaju sveža čak i do šest nedelja u poređenju sa flašama nakon čijeg otvaranja do kvarljivosti može doći nakon sedam dana. U igri je i pitanje uticaja na životnu sredinu, vino u kartonu je daleko ekološki prihvatljivije, proizvodi se okolo upola manje emisije ugljenika u poređenju sa bocama. Istina, vina koja treba da odleže moraju da budu u boci, jer se njihovi ukusi razvijaju tokom godina kroz male količine kiseonika. Ali, budimo realni, koliko često pijete takva vina?
Ovo nije jedina kompanija za proizvodnju vina koja se u poslednje vreme ne flašira, a ovakav trend nam, ruku na srce, do sada nije bio ni na kraj pameti. Uprkos tome, pali smo na ovu šarmantnu ambalažu i rado bismo nasuli sebi čašu rosea. Da, onog iz tetrapaka.