Kuvare nismo navikli da viđamo u prvom planu, oni su glavama u frižideru i rukama na šporetu, skriveni iza vrata do kuhinje gde pišu gastro poeziju. Oni uglavnom i ne vole da se eksponiraju, već se vode idejom da njihova jela govore za njih. Ipak, zajednica kuvara na TikToku raste, hešteg privatechef broji preko 300 miliona pregleda, a čak se i privatni kuvar Kim Kardashian pridružio areni.
Niša hrane na TikToku buja i ovo je bio logičan sled događaja. Ova zajednica najzad ima priliku da stane ispod reflektora i na sceni ove platforme pokaže svoje veštine. Videćete kreativu i kada je kuvanje i editovanje videa u pitanju, ekspreimentisanje, kitchen hacks kao i gomilu recepata koje možete prepisati. Nju čine članovi od trinaestogodišnjaka koji prave svoje prve kolače iz čiste zabave (i malo popularnosti na mrežema), preko ljudi koji su dugo u industriji do kreativaca od kojih su neki svoje kuhinje preselili u šume gde ispod krošnji demonstriraju umeće pravljenja najslasnijih recepata. I od toga, u saradnji sa brendovima iz prehrambene industrije, zarađuju.
Deljenje hrane na mrežama nije ništa novo, ali TikTok ovu igru, ali i posao diže na viši nivo. Dok je Instagram u daleko većoj meri kuriran kada je hrana u pitanju, TikTok zapisi donose one sirove, začinjenje i izgnječene scene koje se odvijaju oko kuhinjskog stola. Upravo zbog toga i broje milionske preglede, jer ljudi sa njima mogu da se povežu.
Jedna od članica #privatechef zajednice kaže da je krenula da snima za ovu platformu sasvim spontano, ne trudeći se da hranu vešto kadrira i ulepšava je i misli da je to razlog zašto je privukla ogroman broj ljudi na svom profilu i u tome nije sama. Ideja većine tih ljudi koji svakodnevno snimaju, edituju i objavljuju svoje eksperimente iz kuhinje bila je da pokažu pratiocima da svako može da prepiše trik iz Starbucksa, napravi takose ili savršeni čez kejk, nevezano za pređašnje kulinarsko iskustvo i budžet.
Ogromnom porastu sadržaja koji se bazira na hrani prethodila je pandemija, kada su se mnogi od kreatora i upustili u ovu avanturu. I sami smo tada mnogo češće uranjali prste u brašno, eksperimentišući i praveći recepte koje smo pokupili upravo na ovoj platformi. Ono što dodatno doprinosi viralnosti ovih videa jeste što hrana i njena priprema izrazito pogoduje ovom formatu – sa kratkim isečcima sečenja povrća, zvuka udaranja noža o drvenu dasku, razbuktalog plamena vatre koji iskače iz šporeta i prženja – gotovo ih možete okusiti.
Ako ste ogladneli gledajući sve ove videe, možda je vreme da isprobate neki od recepata. I podelite ih na TikToku?