Pretraga

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući

Tekst: BURO.

Kelly Wearstler je savremena dizajnerska velesila, ova dizajnerka se nonšalantno poigrava sa trendovima u svetu enterijera nekako uspevajući da ostane korak ispred svih. Upravo zbog toga ona je predavačica u okviru online časova na Masterclass platformi. Ako niste gledali njeno predavanje, bez brige i kroz posmatranje enterijera sa njenim potpisom može se mnogo zaključiti o tome kako smelo razmišljati pri uređenju i da li uopšte postoji granica pri eksperimnitsanju i ako da, gde se ona nalazi. Za te suptilne zaključke najbolja ideja je da proučite prostore koje je dizajnirala za sebe i svoju porodicu kao što je ova kuća na plaži u Los Anđelesu.

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 1)
Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 2)

Kuća je originalno sagrađena 1953. godine i prostire se na tri parcele što ju je od starta činilo retkom nekretninom, uz to se svojim retro izgledom isticala u komšiliku u delu Broad Beach gde su uglavnom sve kuće modernijeg izgleda. Ova kuća ima četiri spavaće sobe, veliku baštu sa zadnje strane i prostran dok koji direktno izlazi na plažu i pruža nesmetani pogled na okean. Takođe, kuća ima i „holivudski pedigre“ sagradio ju je Frank A. Garbutt suosnivač studija Paramount Pictures za svoju ćerku, a kasnije ju je otkupio glumac Carroll O’Connor zvezda sitkoma „All in the Family“. No, uprkos svemu tome kuća je provela tri godine u oglasnim stranama pre nego što ju je Kelly pronašla i dala zanimljivu ponudu.

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 3)

Ona je bila u potrazi za kućom gde bi sa porodicom provela mesece pandemije i ostala je očarana originalnom arhitekturom, velikim prozorima i savršenom lokacijom. Pronašla je vlasnika i predložila mu je da kuću iznajmi na nekoliko meseci, a da za to vreme on i dalje može da je pokazuje potencijalnim kupcima. Iako je znala da se radi o limitiranom periodu koji će provesti u ovoj kući Kelly se bacila na posao i renovirala je sve što je mogla.

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 4)
Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 5)

Izbacila je čupavi itison i dosadan nameštaj i uselila je evropske komade u midcentury stilu koji izgledaju kao stvoreni za unutrašnjost kuće čiji su zidovi prekriveni drvenim panelima i gde postoje japanska vrata i plafoni. Konkretno u dnevnu sobu je ubacila sofu koju su Afra i Tobia Scarpa tokom sedamdesetih dizajinrali za brend Cassina, kao i „Control“ lampu iz pedesetih američkog dizajnera Mitchella Bobricka. Veliki deo komada koje je iskoristila za „glanc“ ove kuće već je imala u svojoj vintage kolekciji. Radi se o vrlo obimnoj zbrici, budući da je njena majka diler antikvitetima. Kelly je kupovala posebne komade širom sveta čekajući priliku da ih upotrebi u nekom enterijeru.

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 6)

Ipak, ona je svesna da je ključ svakog privlačnog enterijera koji ima ne sais quoi dimenziju u balansu i kombinovanju različitih uticaja. Kako bi postigla eklektizam kome teži ona je dodala i kreacije mladih dizajnera od kojih se najbolje tek očekuje kao što je crna kožna klupa kalifornijskog dizajnera Chucka Moffita. Lukas Gschwandtner austrijski dizajner potpisuje stoliicu u kombinaciji čelika i gipsa koja izgleda kao nedovršena skulptura.

Ono što je svemu dalo kul notu jeste obilato korišćenje biljaka u prostoru u čemu joj je pomogao studio za pejzažnu arhitekturu Art Luna. Tropske biljke stavila je u moderne saksije i pozicionirala ih je u najosunčanije delove. Trpezarija je praktično „zatrpana“ rastinjem koje daje živost drvenom stolu i stolicama, kao i Noguchi papirnom lusteru koji je centru sobe. Kada su otvoreni prozori i struji povetarac sa okeana, brišu se granice između unutrašnjosti i spoljašnosti.

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 7)

Ovaj enterijer predstavlja ozbiljnu kombinaciju stilova, ali zapravo se naslanja na prethodni rad dizajnerke. Na primer, njena kuća u Los Anđelesu je uređena u španskom kolonijalnom stilu i potiče iz 1926. godine ima sličan boho duh i intimnu atmosferu. Kako je enterijer posebno osmišljavala za dane pandemije i karantina sve je okrenuto ka nameštaju idealnom za odmor, ali i zabavu. Naravno, kako je morala da radi od kuće postoji i opremljena kancelarija u kojoj dominira zeleni mermerni sto Maria Bellinija, ali je ovu prostoriju tokom tih meseci koristila samo dva puta nedeljno. Zbog toga što nisu očekivali goste, mesta za sedenje u dnevnoj sobi ima malo, odnosno taman toliko koliko je bilo potrebno Kelly i njenoj porodici koji su u boravku sedeli uveče kako bi igrali karte i društvene igre.

Kasnije se pokazalo kako kuća ima i drugih vrlina koje su probudile nova interesovanja, zbog kuhinje koja je otvorena ka trpezariji Kelly se zabavljala i kraj šporeta kroz eksperimente sa hranom. U baštu je dodala mrežu za odbojku, ali i odvojeno mesto za logorsku vatru što je zabavilo njene sinove koji nisu išli u školu, niti su mogli da se druže sa drugarima.

Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 8)
Ako niste još gledali Masterclass dizajnerke Kelly Wearstler, prepišite trikove koje je upotrebila u svojoj kući (фото 9)

Magija koju Kelly nosi sa sobom vro brzo je urodila plodom, čim su se pojavile fotografije kako prostor sada izgleda kuća je za samo mesec dana pronašla svog kupca, programera koji voli da surfuje i kog je inspirisala njena vizija da sačuva i obnovi građevinu u midcentury stilu. Novi vlasnik će dodatno doterati samo toalete i pozabaviti se dvorištem, iako je Kelly po odlasku odnela svoj nameštaj to mu nije smetalo. Kako je dizajnerka rekla uživala je u prilici da staroj kući pruži malo pažnje i svetu pokaže njen pun potencijal kroz kreiranje nove atmosfere. Odlična lekcija!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor