Pretraga

Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano

Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano

Tekst: BURO.

Foto: Shannon McGrath

Kada je dizajnerka Alicia Holgar preuzela ovaj projekat sačekao ju je izazov kako da apdejtuje stan koji je projektovao čuveni arhitekta Harry Seidler i sve prilagodi sadašnjem trenutku. Iako prethodni stanari nisu dirali osnovu stana, uređenje enterijera je bilo disfuknkcionalno i ispunjeno komadima nameštaja u crnoj i crvenoj boji. Alicia je odmah uvidela da lokaciji i orijentaciji stana više odgovara neutralna paleta toplog tona, kao i da ovom prostoru potrebno da se udahne karakter i sofisticiranost.

Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 1)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 2)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 3)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 4)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 5)

Rad Harryija Seidlera inspirisao ju je da kao polaznu tačku iskoristi originalna umetnička dela. Budući da sam stan ima zakrivljene zidove nije bilo moguće da na njih okači umetnička dela, već je morala da pronađe alternativno rešenje, a to su zidni murali. U pomoć je pozvala umetnicu iz Los Anđelesa Jessalyn Brooks koja za svoj rad nalazi inspiraciju u opusu umetnika kao što su Le Corbusier, Picasso i Matisse. Jessalyn je doletela u Brizbejn kako bi i sama osetila prostor i na licu mesta je kreirala dva velika murala.

Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 6)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 7)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 8)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 9)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 10)

Specijalno za ovaj stan Alice je naručila nekoliko dela od lokalaca, uvrnuti okrugli sto izradila je radionica iz Melburna denHolm, a tu su slike i skulpture umetnika kao što su Ryan Hoffman, Sanné Mestrom, McLean Edwards i Claudia Greathead. Želja dizajnerke je bila da stvori enterijer koji kombinuje evropski senzibilitet i australijski stav o održivosti i opuštenom načinu života. Francuski dizajner enterijera Pierre Yovanovitch joj je bio jedna od ključnih inspiracija pri osmišljavanju prostora.

Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 11)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 12)
Art enterijer: Evo kako i krem nijanse mogu da deluju razigrano (фото 13)

Iako je dosta komada posebno izrađeno za ovaj projekat tu je sjaset dizajnerskih komada koji su se sjajno uklopili, "Cesca" stolice Marcel Breuera su za trpezarijskim stolom iznad koga je luster "Lederam S2" koji je dizajnirao Enzo Catellani za Catellani & Smith. U dnevnoj sobi u centru pažnje je "Meshmatics" luster brenda Moooi, kao i obla sofa koju je dizajnirala sama Alicia Holgar. Iako je paleta boja vrlo svedena i vrti se oko tek nekoliko boja dizajnerka je umešno uspela da stvori efekat razigranosti koristeći drugačije forme čime je uspela da minimalizam prevede u vizuelni maksimallizam. Inspirativno!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor