Pretraga

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Monika Pavlović

Kada se pre nekoliko godina bez puno pompe otvorio multibrend GIR store na Novom Beogradu, odmah sam shvatila da smo dobili vrlo posebno mesto u koje ću se uputiti svaki put kad mi je potrebna dodatna doza inspiracije i da se kompletno izmestim u koordinatnom sistemu. Ova radnja nam je donela mogućnost da real time učestvujemo u trendovima koji vladaju u svetu dizajna i enterijera, kao i da imamo fizičku adresu na kojoj je uvek moguće dobiti porciju nadahnuća i inspiracije čak i u slučaju da niste došli da kupujete. Tvorci koncepta su osetili privlačnost koju prostor uređen od strane Studio Autori nudi i ove sezone su dodali i mali kafe, koji funkcioniše kao celina sa radnjom. Podrazumeva se da je i ovaj dodatak vizuelno spektakularan koliko i ostatak prostora, pa tamo gde u radnji vlada belo i svetlo, u kafeu je tamno i crno. Ipak, utisak je jednako moćan i inspiriše vas da se bavite lepšim stvarima i razmišljate šire i više. Naravno da sam se zapitala kako izgleda životni prostor čoveka koji stoji iza celog ovog koncepta, i naravno da je život doveo do odgovora: ovog proleća naš mali BURO. tim zaputio se kod Bojana Radovića u stan u okviru naše rubrike BURO. enterijeri.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 1)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 2)

Nije me iznenadilo da i kod Bojana u prostoru vlada sličan stil kao u radnji i kafeu jer se on vodi sopstvenim impulsima kada je u pitanju izbor brendova i saradnika u GIR-u, tako da je i u njegovom stanu dominantan svedeni stil, a i za ovaj projekat odgovorni su Autori.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 3)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 4)

Umetnička dela imaju istaknuto mesto u ovom prostoru, između ostalih tu su dva rada umetnice Lidije Delić


Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 5)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 6)

Ovaj enterijer dopušta svakom pojedinačnom komadu nameštaja da dobije dovoljno pažnje, a zbilja se radi o prelepim dizajn komadima. Čim zakoračite u stan, shvatićete da tu praktično ne postoje zidovi, a prostor od 60 kvadrata podeljen je na dve zone: dnevnu i noćnu. Spavaća soba i dnevni boravak razdvojeni su staklom i tamnim zavesama, a ogroman televizor se može po potrebi rotirati na obe strane.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 7)

U dnevnoj sobi dominira velika krem modularna Ligne Roset „Togo“ sofa, a ona nije ovde od useljenja pošto Bojan često menja komade nameštaja kako bi iz ličnog iskustva otkrio sve njihove mane i prednosti. Kada sednete (ili skoro legnete) na nisku sofu, gotovo da poželite da tu ostanete na nekoj filmskoj projekciji, ali srećom po Bojana to nismo učinili, već smo nastavili sa kružnim obilaskom stana. Paleta boja koja je u njemu zastupljena budi osećaj smirenosti i opuštanja, a varira između krem, bež, sive do neizbežne crne. Pod u stanu je od poliranog betona što automatski daje jednu „siroviju“ industrijsku crtu prostoru, ali je njegov efekat ublažen pametnim izborom tekstila koji daje toplinu (poput Kvadrat tepiha u dnevnoj sobi), kao i biljkama koje sve čine pitomijim.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 8)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 9)

U ovom stanu mislilo se o svakom detalju i to je momentalno jasno, svi ormani i kredenci su skriveni na takav način da ništa ne narušava vizuelnu celinu. Takvi „open plan“ prostori ne trpe previše detalja i pretrpavanje, pa su asocijacije balans i harmonija koju samo ponegde razbijaju umetnička dela. Kako GIR u svojoj ponudi ima i umetničku kolekciju, neka od dela naših savremenih umetnika su i u Bojanovom stanu. Na primer, tu su slike iz serije „Soap Bubbles“ umetnice Lidije Delić, ali i crtež na kome je Bojanov francuski budlog Blu. Na stolu u dnevnoj sobi smeštena je "Shell" vaza brenda Ferm Living.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 10)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 11)

Zbog specifične organizacije prostora ovde nema previše detalja, tako da su oni izabrani sa puno pažnje


Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 12)

Kada je rasveta u pitanju radi se o kombinaciji repariranih retro reflektora kakvi su bili populani osamdesetih godina i dizajn komada, kakva je Muuto podna lampa „Leaf“ koju su dizajnirali Broberg & Ridderstråle. U spavaćoj sobi izvor svetla je kružni tanki luster koji izgledom podseća na ogledalo u crnom ramu.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 13)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 14)

Iako je medijsku pažnju dobila posle 2016. godine, firma GIR postoji od 1993. godine kad su je osnovali Bojanovi roditelji, a danas njihova fabrika izrađuje sav nameštaj od punog drveta za kompaniju Ethnicraft i broji preko 750 zaposlenih. Zato je i očekivano da drvo bude zastupljeno u njegovom stanu i to naručito u spavaćoj sobi kako bi se postigao izgled zone za odmor. 

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 15)

Tu je plakar dužinom zida čija vrata imaju uske proreze, a i krevet je izrađen od svetlog drveta, sa kutijom koja je još jedno skriveno mesto za odlaganje stvari. Uz krevet, smešten je sivi stočić neobičnog oblika „Halves“ koji je MSDS dizajn za Muuto.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 16)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 17)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 18)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 19)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 20)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 21)

Na zidu dnevne sobe posebno mesto ima crtež francuskog budloga koji je Bojanu poklonila prijateljica


Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 22)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 23)

Izbor tih komada nije slučajan budući da je Bojanovo geslo kada bira brendove i komade koji će postati deo GIR-a (i njegovog života) da to budu oni koji su original neke ideje, na primer stolica koja je započela neki trend, termos koji je započeo neki trend, stočić koji je bio prvi od mnogih itd. Zbog te želje, GIR nije samo radnja koja nudi samo ponudu velikih svetskih brendova, već iz sezone u sezonu rade na razvijanju posebne GIR kolekcije koja sadrži komade nameštaja, detalje za kuću, art printove i dekoraciju. Između ostalih, svoje viđenje dizajna za GIR su dali ilustrator Bratislav Milenković, dizajner Đorđe Čukanović, studiji Grupa, La Mamba, Etar...

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 24)

Eksperimentisanje i igra formama i materijalima je put ka beskompromisnoj originalnosti uz konstantni tehnološki napredak (GIR fabrika poseduje FCS sertifikat i posluje po postulatima održivog razvoja). Bez sumnje, to je priča koju vredi pratiti. Vreme je za "odlepljivanje" sa Togo sofe i povratak u nedizajniranu stvarnost. Do neke nove epizode inspiracije.

Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 25)
Bojan Radović stoji iza koncepta GIR, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 26)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor