Pretraga

Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu

Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu

Tekst: BURO.

Jesen je sjajna i sve to... Ali, kada počnu da se nižu magloviti dani vrlo jasan nam je preview sezone koja (s)ledi. Dani su prekratki, vitamin D nam je na izmaku i kako bismo se odaljili od svakodnevice počinjemo da češljamo ponude za putovanja. Da, svesni smo da ove zime ništa od toga, ali optimizam je snažna pokretačka želja, a realno tehnički jeste moguće stići do Brazila (tranzit kroz Evropu dozvoljen je u tom slučaju, a Brazil ne zahteva test za ulazak u zemlju). Pa zato gledamo u smeru te fantastične destinacije.

Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 1)
Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 2)
Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 3)

Holandski dizajner Wilbert Das, nekadašnji kreativni direktor brenda Diesel se toliko zaljubio u Brazil da se preselio i prešao iz modne u ugostiteljsku industriju. On je vlasnik boutique hotela Uxua koji je postao omiljen zbog specifičnog enterijera, a pored toga uredio je i nekoliko kuća za odmor. Jedno od mesta koje je ostavilo poseban utisak na njega jeste gradić Trankozo koji potiče iz XVII veka, a struja i voda je uvedena tek tokom osamdesetih godina XX veka. I dan danas, ovo mesto nudi spori ritam života u skladu sa prirodom kao i pre nekoliko stotina godina.

Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 4)
Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 5)
Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 6)

Budući da se ispostavilo da je Wilbert jednako talentovan za dizajn enterijera koliko i za modu, prijatelji i poznanici su brzo poželeli da sredi i njihove kuće. Tako mu je nekadašnja gošća Uxua hotela iz Belgije ponudila projekat uređenja kuće za odmor od šest soba u blizini istorijskog centra Trankoza, sa spektakulranim pogledom na džunglu. Ona je dizajneru dala odrešene ruke, znajući da će on stvoriti nešto sasvim posebno.

Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 7)
Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 8)
Casa Cajueiro inspirisala nas je da sanjarimo o odmoru u Brazilu (фото 9)

Za kuću „Casa Cajueiro“ odlučio je da istraži brazilsku tradiciju modernizma kakvu su negovale lokalne arhitekte. Zapitao se kako bi modernizam izgledao da je bio izmišljen u ovom malenom gradu? Centralni deo kuće sa prozorima od poda do plafona podseća na klasične midcentury kuće u Sao Paulu. Dnevna soba zauzima 45 kvadrata i u njoj je dizajner ispričao priču o Brazilu kroz komade nameštaja. Dve stolice za ljuljanje iz šezdesetih godina su delo anonimnog dizajnera iz Sao Paula, zatim tu su geometrijske šare koje je oslikao umetnik iz plemena Patakso. Za trpezariju u nastavku, od lokalnog stolara poručio je ogroman drveni sto oko koga su postavljene čuvene „Giraffe“ stolice iz osamdesetih koje je dizajnirala arihtektkinja Lina Bo Bardi. Enterijer se graniči sa umetničkim delom u kom svaki komad nameštaja i svaki dekorativni predmet pričaju svoju priču, a zajedno tvore savršene kompozicije gde svaki materijal, boja i oblik imaju smisao i bitnu ulogu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor