Pretraga

Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to

Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to

Tekst: BURO.

Minimalizam ima mnogo lica, i suprotno uvreženom mišljenju jednostavan stil uređenja enterijera ne mora biti dosadan – naprotiv. Takođe, svedenost automatski ne isključuje art i kolorne igre, već to može biti savršena nadogradnja i ono što pravi razliku između monotonije i originalnosti. Upravo takav je slučaj sa prostorom u kom živi Michael Dansk kreativni konsultant iz Kopenhagena.

Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 1)
Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 2)

Michael iz dana u dan deli scene iz svog stana, a svaki novi kadar otkriva nam novu perspektivu i daje ideje za uređenje. On živi u salonskom stanu sa visokim plafonima, a kako bi ublažio klasičan izgled prostora i dao mu drugačiji vajb on se odlučio da plafon u svakoj od prostorija okreči u drugu boju. Naizgled hrabra odluka, ali njegovo hazaderstvo se u ovom slučaju višestruko isplatilo, boje koje je odabrao (nijanse zelene, žute i plave) predstavljaju savršen okvir za dalje dizajn igre koje su u njegovom sučaju vrlo svedene, ali upečatljive.

Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 3)
Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 4)

Pored plafona u boji, ono što odlikuje njegov stil jeste flert sa geometrijom, koju znalački ublažava izborom materijala i tekstura koje donose toplinu. Pa su tako u dnevnom boravku najupečatljiviji komadi ručno tkani vuneni tepih sa cik-cak šarom kompanije Nordic Modern, kao i slika umetnika Mathiasa Malling Mortensena na kojoj dominiraju crvena i bela boja. Kako bi sve to ublažio tu je sofa brenda House of Finn Juhl, kao i ormarić u kombinaciji punog drveta i stakla iza koga stoji mala skandinavska radionica Blom Handcrafted. Kao „trešnjica na torti“ ove sobe jeste zidna lampa u crvenoj boji koja nosi potpis danske kompanije specijalizovane za rasvetu Astep, koja sve svoje komade izrađuje u Italiji.

Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 5)
Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 6)
Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 7)

Svaka od prostorija je uređena u drugim bojama, čime je Michael postigao utisak različitih životnih zona. Tako je kuhinja obojena svim nijansama žute boje, plafon i zavese su u sličnoj limun-žutoj nijansi čime je postignut uvek sunčani utisak bez obzira na tmurno vreme kakvo je često u Kopenhagenu. Kuhinjski elementi su od svetlog drveta i rađeni su po meri, za šta su bili zaduženi majstori kompanije Reform. A sjajan trik koji možete prepisati iz ovog prostora jeste kombinacija keramičkih pločica ton na ton, čime je stvorena dodatna dinamika i odlično je rešenje kako da učinite sve malo interesantnijim.

Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 8)

Spavaća soba je zona koju Michael najređe prikazuje na društvenim mrežama, jer je to prostorija za odmor bez previše detalja. Plafon je tu u nebo-plavoj boji koja opušta, i pored drvenog ormarića to je jedini detalj koji nije u beloj boji. Iako nas nekada obuzima želja da svaku sobu skockamo do maksimuma, ovo je lekcija koje se vredi držati, soba u kojoj spavate neka bude oslobođena, kako bi čim kročite u nju osetili mir i da je vreme za usporavanje.

Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 9)
Da li biste se usudili da obojite plafone u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirisati upravo na to (фото 10)

Ako vas je ovaj domišljato uređen stan inspirisao da i sami isprobate „plafon u boji“ koncept, donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da sve ispadne savršeno.

  • Prvo ofarbajte plafon – a zatim se posvetite krečenju zidova. Neka prođe najmanje jedan dan, kako bi ste bili sigurni da se boja osušila.
  • Izaberite mat finiš – na taj način će se bilo kakve nepravilnosti manje videti, a takođe nećete imati odsjaj od rasvetih tela kad mrak padne.
  • Nanosite boju u jednom smeru – i samo u jednom smeru! Ako budete promenili pravac postoji šansa da boja ne bude naneta ujednačeno i da će se kasnije videti tragovi četke.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor