Pretraga

Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu?

Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu?

Tekst: BURO.


Kakav je to prostor koji zovemo domom? Gde se osećamo sigurno i zaštićeno? Na fundamentalnom nivou ljudska bića imaju potrebu za skloništem, ali takođe želimo da to mesto bude i udobno, lepo i da predstavlja sponu između nas i okoline. Većina ima jasno mišeljenje koji je naš stil, ali postoje i te tanane reakcije na enterijer koje nisu vidljive na površini i više su povezane sa našim instinktima.

Na prošlogodišnjoj manifestaciji Salone del Mobile u Milanu, Google je u partnerstvu sa Arts & Mind laboratorijom univerziteta Johns Hopkins sproveo interesantan eksperiment: želeli su da pokažu kakav efekat ima sve što vidimo, čujemo i osećamo na naš um i telo. Dizajnirali su tri različite sobe koje su opremili Muuto nameštajem, a posetioci su nosili posebne narukvice sa senzorima kako bi se pratile njihove reakcije dok se kreću. Dobili su preporuku da budu tihi i ne proveravaju telefon kako bi se kompletno koncentrisali na enterijer. Ivy Ross iz kompanije Google otkrio je da se skoro polovina ispitanika smirenije osećala u prostorijama koje im nisu na prvi pogled bile vizuelno najprivlačnije. Ovo nas je navelo da razmislimo o činjenici da ono što mislimo da želimo nije uvek ono što u nama izaziva taj čarobni osećaj „kao da smo kod kuće“.

Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu? (фото 1)
Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu? (фото 2)

Većina ljudi je svesna benefita koje biljke u kući mogu doneti, kao i dnevnog svetla za život, ali postoje i manje poznati aspekti Biofilije (u dizajnu to predstavlja koncept koji pruža rešenja za stvaranje zdravijeg i produktivnijeg životnog prostora) koji nam mogu pomoći da budemo više povezani sa prirodom i samim tim srećniji. Upotreba organskih materijala kao što su drveni podovi i nameštaj, pre nego plastike i laminata pomaže nam da ostanemo više u skladu sa okolinom.

Poenta je u tome da dozvolimo svojim telima da budu u harmoniji, tako da kada se radi o dizajnu svetla, neophodno je pronaći pametna rešenja, a ključ je u kombinaciji koja uključuje svetlo na plafonu, stone i podne lampe, kao i sveće koje brzo mogu promeniti atmosferu u prostoru. Ukoliko postoji opcija, trebalo bi svuda staviti prekidače sa dimerom i tako dodati još opcija za promenu i mogućnost za prilagođavanje svetla svakom raspoloženju. Koliko nam je potrebno blistavo i jarko svetlo, toliko su nam potrebni i tama i osećaj ušuškanosti, a za brzu promenu dimeri su savršeno rešenje.

Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu? (фото 3)

Neverovatan značaj na našu psihu imaju i boje i svi imamo svoje favorite i omiljene nijanse, a određenim bojama dajemo i određeni značaj. Nemački mislilac Johann Wolfgang von Goethe napisao je knjigu „Učenje o bojama“ 1810. godine, u kojoj je objasnio različite koncepte povezane za boje u spektrumu: crvenu je povezao sa „lepim“, žutu sa „dobrim“, zelena je opisana kao „korisna“, a ljubičasta nosi asocijaciju na „nepotrebno“. Po tom ključu je opremio sopstveni dom, manje drage goste primao je u sobi koja je bila okrečena u plavu boju, dok je za bliske prijatelje bila rezervisana intimnija dnevna soba koja je bila obojena u jarkožutu.

Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu? (фото 4)

Naravno, uticaj enterijera na psihu je duboko lična stvar i ne postoje jedinstveni i uvek tačni odgovori, ali vredi razmisliti o tome koliko dobro uređen prostor ima moć da utiče na naše raspoloženje. Dok neki uživaju u prostranstvu širokih prostorija sa visokim plafonom, drugi više vole intimnije prostorije, čak i teksture i materijali za različite ljude nose različito značenje. No, ono što bi definitivno trebalo da uvedete u svoj život jeste razmišljanje, ne o onome šta mislite da vam se sviđa, ili je trendi, već bi pri uklapanju nameštaja mogli da odvojite trenutak da promislite kakve sve to osećaje budi u vama. Dugoročno ćete od toga i te kako profitirati!

Ako vam je tema zanimljiva i želite da je dublje istražite preporučujemo vam da potražite knjige „The Architecture of Happiness“ autora Alain de Bottona i „Wellbeing in Interiors: Philosophy, design and value in practice“ koju je napisala dizajnerka Elina Grigoriou.

Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu? (фото 5)
Da li dekorisanje doma utiče na našu psihu? (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar