Pretraga

Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno!

Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno!

Tekst: BURO.

Bjarke Ingles je superstar savremene arhitekture i stoji iza sijaset projekata koji su ispitivali uvrežena pravila, uobičajne forme i postulate gradnje. Ukoliko do sada niste, obavezno pogledajte epizodu serijala „Abstract: The Art of Design“ na Netflixu. Ovog puta nećemo se baviti njegovim velikim globalnim projektima koje radi zajedno sa svojim timom iz biroa BIG, već idemo pravo u njegov porodični dom. I gde to živi jedan od vizionara arhitekture? Sigurno ne na nekom običnom mestu. On sa svojim suprugom Rut Otero i dvogodišnjim sinom Darwinom zapravo pluta u kopenhagenskoj luci.

Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 1)

Bjarke je pronašao norveški brod Bukken-Bruse 2016. godine i kupio ga je u prilično lošem stanju, zapravo jedina sličnost sa sadašnjim izgledom broda jeste njegova metalna ljuštura, sve ostalo je pretrpelo ozbiljne promene. Brod je bio usidren u nekadašnjoj industrijskog zoni koja je sada postala kreativna četvrt i to delom zahvaljujući upravo arhitekti i njegovoj kompaniji koji su u komšiluku radili na nekoliko projekata uključujući studendski dom na vodi Urban Rigger, novi Noma restoran, kao i čuvenu elektranu Copenhill u kojoj se otpad pretvara u energiju, sve sa skijaškom stazom na krovu.

Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 2)
Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 3)
Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 4)

Bjarke i Rut (koja se takođe bavi arhitekturom) zaljubili su se u ideju života na brodu, a pošto su ga pazarili brzo su se uverili u ono što su im iskusniji pričali: „život na brodu istovremeno može biti najbolja i najgora stvar na svetu“. Dok su renovirali u jednom trenutku su bili bez grejanja i tekuće vode pa su se pre posla „tuširali“ San Pellegrino vodom. Radove je značajno ubrzalo saznanje da je Rut u drugom stanju, pa su prešli u treću brzinu kako bi mali Darwin uživao u konceptu života na reci.

Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 5)
Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 6)

Sada kada pogledate enterijer, ukoliko se ne koncentrišete izgubićete iz vida da se radi o brodu, a ipak vodili su računa da sačuvaju simetriju kakva je karakteristična za uređenje brodskog prostora. Neke elemente su sačuvali, kao što su kabine za kapetana sve sa originalnim kormilima, a nešto su dodali inspirisani svojim čestim putovanjima po svetu. Primera radi, kupatilo pored njihove sobe inspirisano je izgledom japanskih ryokans kupatila. U potpalublju je smeštena „igraonica“ u kojoj su smestili lejzibegove i jastuke koje izrađuju zanatlije u Južnoafričkoj republici koje su pronašli 2017. godine kada su posetili Kejptaun povodom otvaranja muzeja MOCAA. Naravno, Ingles je dodao i komade koji je sam dizajnirao kao što su „KiBiSi“ sofe i Artemide rasveta.

Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 7)

Budući da se često žali da je za njega tradicionalna arhitektura statična i konačna, život na vodi mu omogućava da proučava dizajn koji je dinamičan i pokretan. U svakom slučaju ima jedinstven pogled na Kopenhagen, a dvostrana orijentacija omogućava ovoj maloj porodici da uživa u izlasku sunca na istoku i zalasku na zapadnoj strani tik iznad kraljevske palate.

Da li smo iznenađeni što Bjarke Ingels živi na brodu? Ne. Da li smo oduševljeni tim projektom. Apsolutno! (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor