Pretraga

Da, ovo je vinski bar u izolovanoj pećini. I da i mi bismo voleli da smo ovog trenutka tamo!

Da, ovo je vinski bar u izolovanoj pećini. I da i mi bismo voleli da smo ovog trenutka tamo!

Tekst: BURO.

Foto: Casey Dunn

Da li i vama povremeno dođe da napustite sve i zatvorite se u neku pećinu daleko od svih? Ne brinite se, niste jedini. A zamislite da ta udaljena pećina ima vinski podrum kakvog se ne bi postideli ni najbolji restorani?! Bingo! Upravo je takav podrum u pećini konstruisao bito Clayton Korte, oni su opremili „Hill Country Wine Cave“ u blizini Ostina.

Da, ovo je vinski bar u izolovanoj pećini. I da i mi bismo voleli da smo ovog trenutka tamo! (фото 1)
Da, ovo je vinski bar u izolovanoj pećini. I da i mi bismo voleli da smo ovog trenutka tamo! (фото 2)

Pećina u potpnosti „nestaje“ u okolini, odnosno zgodno je skrivena drvećem koje se uzdiže iznad nje. Na taj način posetioci dobijaju jedinstveno iskustvo isprobavanja vina. Arhitekte su se odlučile da se poigraju sa činjenicom da je teško reći o čemu se radi gledano spolja. Tako su se odlučili da enterijer bude moderan kao kontrateža mestu gde se nalazi. Paleta se vrti oko bele hrastovine koja je iskorišćena za šank i ormariće i drveta duglazije na zidovima i plafonu. Toplota drveta suprostavljena je hladnoći kamenih zidova pećine koji su ostavjeni goli.

Da, ovo je vinski bar u izolovanoj pećini. I da i mi bismo voleli da smo ovog trenutka tamo! (фото 3)

Prostor je vrlo minimalan, ali i elegantan zahvaljujući promišljenoj ambijentalnoj rasveti i tu se čuva privatna kolekcija vina od oko 4.000 boca. Pećina je široka pet metar, a dugačka 21 metar i arhitekte iz biroa Clayton Korte iskoristili su svaki ćošak na najbolji mogući način.

Da, ovo je vinski bar u izolovanoj pećini. I da i mi bismo voleli da smo ovog trenutka tamo! (фото 4)
Da, ovo je vinski bar u izolovanoj pećini. I da i mi bismo voleli da smo ovog trenutka tamo! (фото 5)

U zadnjem delu je izdvojena soba za degustaciju i tu se nalazi dugačak sto sa stolicama koji je pravljen od starog drveta kedra. Drvo su pronašli u šumi, radi se o stablima koje su oborile poplave i na taj način su im dali novi život. Pored toga u prostu je samo nekoliko komada nameštaja, par stočića, fotelja sa metalnom konstrukcijom i barske stolice. Savršen primer primenjenog minimalizma. Živeli!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor