Pretraga

Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost

Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost

Tekst: BURO.

Verovatno ste do sada videli neke od radova dizajn studija 2LG na društvenim mrežama, prepoznatljivi su po hrabroj upotrebi boja i razigranom karakteru svakog prostora koji urede. Ove sezone su odlučili da pomognu svima koji bi voleli da i njihov prostor tako izgleda, Russell Whitehead i Jordan Cluroe su izdali knjigu „Making Living Lovely“ kako bi čitoace inspirisali da se prepuste kreativnim eksperimentima u domu. Donosimo vam nekoliko njihovih saveta koje možete brzo i lako primeniti i kod sebe.

Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 1)
Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 2)
Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 3)

POČNITE OD BOJA

Boje su sjajna tačka da od njih započnete sa redizajnom. Inspiraciju možete pronaći bilo gde, od boje kose vaše majke, preko kombinacije boja na omiljenim cipelama, sve do omota albuma grupe koju obožavate. Kako ne biste završili u ludilu šarenila razmisllite o svim nijansama koje vas privlače i naučite kako da ispričate svoju priču kroz boje. Za početak shvatite ih kao pozitivnu silu i proučite kakav uticaj one imaju na enterijer. Ako volite sivu i dobro se osećate uz tu nijansu uživajte u njoj, ako je vaš izbor pink samopouzdano sve ofarbajte u tu boju. Bitno je da se u tom prostoru vi osećate dobro.

Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 4)
Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 5)

KREIRAJTE MAPU ENTERIJERA

Kad bismo samo imali Google mape koje nas dovode baš tamo gde smo želeli da dođemo i to bez ijednog skretanja i za uređenje enterijera? Okej, tražimo previše, ali 2LG nam je predlaže da iscrtamo svoju mapu zbog koje će nam sve postati jasnije. Uzmite olovku i papir, razmisite i vizuelizujte vaš dom. Ukoliko ne umete da crtate ne brinite, dovoljno je da napišete listu reči koja opisuje vaš budući enterijer. Zapišite tu sve što vam padne na pamet: boje, materijale, funkcionalnost, pa čak i osećanja koja vam izaziva to razmišljanje o široj slici. Verujte sebi i odaberte po tri odrednice iz sledećih kategorija:

Tri boje: kombinujte po želji i bez previše razmišljanja, bilo da su to upadljive ili pastelne nijanse, odaberite one tri zbog kojih će vam srce zapevati.

Tri materijala: neka vam misli idu u smeru idealnog poda, materijala za kuhinjske površine i kućnog tekstila. Da li volite bakar, beton, lan, lakovane površine, drvo ili terrazzo? Birajte ono što vam prvo iskrsne kada zatvorite oči i zamislite prostor u kome biste voleli da provodite vreme.

Tri osećanja: kako želite da se osećate u tom prostoru? Smireno, voljeno, bezbedno, srećno, energično, povezano? Tako ćete shvatiti kakvu atmosferu želite da postignete.

Tri funkcije: Bilo da je to opuštanje, rad, igra, uživanje u hobijima, kuvanje, pozivanje prijatelja... Odlučite se šta su prioriteti u vašem životu. Na taj način ćete dizajnirati tačno ono što vam je potrebno.

Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 6)

ENTERIJERI NEMAJU POL

Kada razmišljate o bojama koncetrišite se na osećanja koja vam bude, pre nego što dozvolite da vam društveni stereotipi diktiraju izbor. Boje nisu ni ženstvene, ni muževne, one su jednostavno boje. Završili smo sa erom „roze je za devojčice“, a „plavo za dečake“.  Tokom istrorije značenje boja se stalno menjalo, nekada je ružičasta smatrana „muškom bojom“. Pokušajte da se oslobodite stega i odaberite šta god da vas veseli.

Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 7)
Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 8)
Dizajn duo 2LG vam predlaže kako da upotrebite boje u prostoru i oslobodite svoju kreativnost (фото 9)

NE PLAŠITE SE UZORAKA

Ovde budite neustrašivi, ali pažljivi istovremeno. Nije dovoljno samo da sve umiksujete i ostavite, uklapanje uzoraka zahteva malo vremena. Ukoliko ste pronašli šaru, ali još uvek nemate ideju gde da je upotrebite, ne brinite tokom renoviranja će vam se razbistriti. A čak i da do samog kraja ne pronađete mesto za svoj omiljeni uzorak, on se može pojaviti i na detaljima, uvek je dobra ideja da to budu jastučići na sofi. Poenta uzoraka je da istaknu lepotu prostora, povežu različite stilove i donesu radost.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor