Pretraga

Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće

Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće

Tekst: BURO.

Foto: Tim Bies,
Kevin Scott i Aaron Leitz

Neka dignu dva prsta svi oni koji se kaju što se ranije nisu setili da urede jednu malu vikendicu u unutrašnjosti kako bi sada imali savršeno sklonište kako od situacije, tako i od ljudi i njihovih mišljenja. Samo zamislite, pogled puca na prirodu (idealno sa brežuljkom, ili rekom na horizontu), vatra pucketa u peći, atmosfera je topla i usnula... Pa, dobro. Do sada i nismo bili nešto pametni, ali to ne znači da ništa ne možemo da promenimo. Donosimo vam tri predivne kućice koje su projektovali arhitekte iz biroa Olson Kunding koje će vas možda inspirisati da se bacite na projektovanje svoje. Uvek je tu sledeća godina za uživanje u zimskim radostima.

AGATE PASS CABIN

Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 1)
Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 2)
Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 3)

Ova lepa kuća od 100 kvadrata pripada Alanu Maskinu vlasnik biroa Olson Kundig Architects, on je spojio originalnu kuću iz 1930. godine i novi deo, koji danas funkcionišu kao skladna celina. Originalno, kućica je imala samo jednu sobu sa niskim plafonom i tavanom. Plafon je bio izrađen od drveta koje se pre 100 godina moglo naći u tom kraju. Maskin je insistirao da se sve to iskoristi, pa su svi originalni drveni paneli dobili novu ulogu kao: ormarići, delovi plafona i ormana. Maskin je namerno koristio drugačiju vrstu drveta pri renoviranju i dograđivanju, kako bi se jasno videla razlika između perioda gradnje, onoga što je „sada“ i onoga što je bilo „nekada“. Iako je ovaj projekat zahtevao mnogo vremena i energije Maskin ga zove „projektom iz snova“. Uklonio je nekadašnji tavanski prostor i tako je dobio ozbiljnu visinu plafona i dodatne izbore prirodnog svetla. U novom delu dodao je sprat do koga vode uske stepenice i gde je smeštena spavaća soba koja je spektakl za sebe. Sva u staklu i drvetu, ovo je soba koja zbilja inspiriše, daybed smešten tik do gigantskog prozora jeste mesto odakle se ne bismo pomerali. Taj komad, ali i većina nameštaja u ovoj kući je posebno izrađivana po Maskinovim nacrtima posebno za ovaj projekat.

Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 4)
Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 5)

VERMONT CABIN

Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 6)
Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 7)
Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 8)

Ako sanjate o usamljenoj kući u šumi, obratite pažnju. Ova kompaktna planinska kuća nalazi se u ruralnom delu Vermonta ušuškana u šumi četinara. Radi se o porodičnoj vikendici koja je izgrađena na zemlji koja je već generacijama u porodici. Biro Olson Kundig dobio je brif za kuću čija bi namena bila da zbliži članove porodice. Oni su se odlučili za izgradnju kućice od 70 kvadrata od čelika, drveta i betona. Izbor materijala diktirala je divlja netaknuta priroda. Kuća ima tri nivoa, u donjem je smeštena garaža koja se može koristiti i kao igraonica, na sledećem spratu su dve male spavaće sobe i kupatilo, dok je na poslednjem nivou veliki dnevni boravak sa trpezarijom odakle se pruža predivan pogled na Zelene planine. Kao i ekstrerijer i enterijer vrlo sveden, materijali su ostavljeni neobrađeni, plafoni su od drveta sa vidljivim gredama. U dnevnoj sobi dominiraju krem nijanse, koje se savršeno stapaju sa betonskim podom, iako je enterijer minimalistički, kuća i dalje odiše toplinom i atmosferom koja poziva na opuštanje.

FALSE BAY WRITER’S CABIN

Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 9)
Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 10)
Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 11)

Ova kućica od tek nešto preko 45 metara kvadratnih služi kao retreat za pisanje i kao gostinjska kućica. Vlasnici su želeli kuću koja je konektovana sa prirodom na ostrvu San Huan u Vašingtonu gde se nekretnina nalazi. Ali, takođe želeli su da sve bude vrlo bezbedno u mesecima kada niko ne boravi u kući. Arhitekte su odgovorili na njihove zahteve tako što su projektovali staklenu kuću čiji trem se može pomoću hidrauličnog sistema jednostavno podići i na taj način pretvoriti građevinu u drvenu kutijicu. Kako arhitekte kažu zamislili su ovde sklonište koje spaja ekstreme „da biste osetili hladnoću, morate poznavati vrućinu. Da biste se osetili bezbedno, morate se izožiti riziku“. I zaista ovde je sve između tih kontrasta, kuća ima praktično jednu sobu sa skromnom kuhinjom u sklopu. Krevet se spušta sa zida, a peć se može rotirati za 180 stepeni u zavisnosti gde ukućani sede. Rado bismo se okušali u ovom životu tik uz prirodu.

Donosimo vam inspiraciju kako da uredite vikendicu u stilu planinske kuće (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor