Pretraga

Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca

Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Rade Kovač

Posebna poslastica? Kad naletimo na elegantan renovirani salonac u kome je zadržan originalni duh, dok je enterijer kroz detalje približen modernom dobu. Upravo to odlikuje ovaj stan iza čijeg uređenja stoje Ivana Racković i Marko Milojičić. Radi se o salonskom stanu od 95 kvadrata. u centru Beograda, u zgradi projektovanoj 1929. godine.

Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 1)

U dogovoru sa klijentima Ivana i Marko su osmislili i dizajnirali projekat enterijera koji pomera granice funkcionalnosti salonca. Vizija je bila da adaptiran prostor postane udobno mesto za život savremene porodice, da povećaju njegovu funkcionalnost i ukupnu vrednost. Zahtev klijenata je bio da se iz kvadrature izvuče maksimum i da sve dobije dozu savremenog luksuza, ne zapostavljajući duh starog Beograda. To je bila ključna vodilja za projekat.

Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 2)
Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 3)

Odluka o rušenju svih pregradnih zidova, plafona i podova, stvorila je mogućnost novog rasporeda prostorija. Ta odluka dovela je do najveće transformacije, a to je izmeštanje kuhinje i trpezarije na suprotan kraj stana. Na taj način odvojena je dnevna i noćna zona, a uz to je povećan  broj soba i dobijena je velika master soba sa zasebnim kupatilom. Zidovi sa dekorativnim gips lajsnama, kao i hrastov parket slagan u francuskom šlogu i unutrašnja vrata sa salonskim profilisanim detaljima oslikavaju duh klasičnog salonca. Dok frontovi plakara u tamno zelenoj boji u ulaznom hodniku, već pri ulasku u stan donose utisak miksa stilova. Dodatno, otvorena kuhinja u teget boji sa zlatnim detaljima krasi dnevni deo stana i povezuje prostor u celinu. Kao deo modernog tu je instaliran smart house sistem, sa velikim brojem funkcija. Jedna od mogućnosti ovog sistema je podeševanja scena osvetljenja prostora, kroz integrisanu rasvetu i lustere koji stvaraju posebnu atmosferu u prostoru u različitu doba dana ili noći.

Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 4)
Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 5)

Rezultat koji je dobijen jeste prefinjen stan koji momentalno osvaja svojim retro šarmom koji dodatno naglašava izbor nameštaja (dosta komada izrađeno je posebno za ovu nekretninu). Pliš, drvo i zagasita paleta boja tu su da stvore osnovu koja je idealna da klijenti dodaju detalje i umetnine koje olsikavaju njihov karakter.

Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 6)
Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 7)
Enterijer: Old school šarm beogradskog salonca (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor