Pretraga

Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju

Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju

Tekst: BURO.

Foto: Jovana Rakezić

Belo, bež i braon su glavni junaci današnje enterijer priče. Radi se o kući u Perastu čije renoviranje je vodio beogradski studio Fluid. Kako se radi o kući koja je pod UNESCO zaštitom, trebalo je osmisliti novi izgled bez diranja izgleda. Tako je fasada ostala nepromenjena, dok je unutrašnjost omalterisana i okrečena u belo. Uz to tu je bordo stolarija i enterijer zapravo ni na koji način ne naglašava kamenu fasadu i istorijski kontekst.

Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 1)
Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 2)
Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 3)

Kada je reč o konceptu arhitektkinje su se vodile idejom da je potrebno zadržati autentičnost mesta gde se nekretnina nalazi, ali i prilagoditi enterijer potrebama i načinu života savremenog čoveka. Prvi korak u toj misiji jeste bilo skidanje maltera sa zidova kako bi se došlo do originalnog kamenog zida kuće. Što se boje tiče tu nije bilo previše pregovora, prema novom zakonu u Perastu svi fasadni prozori i vrata pored toga što moraju da zadrže podele i izgled na fasadi, moraju i da se boje u belu boju, što je u rekonstrukciji i urađeno.

Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 4)

Zbog guste izgradnje u Perastu tog vremena, kuća se razvila po vertikali na maloj površini. U četiri nivoa pored dvorišta ispred kuće našlo se mesta i za kuću sa dnevnim prostorom u nivou prizemlja plus tri komotne spavaće sobe sa zasebnim kupatilima na tri nivoa. Obzirom da je stari grad Perasta u padu ka moru, to je i kuće, generalno, orjentisalo prema pučini i glavna fasada sa prozorima i vratima kuća je otvorena baš ka toj strani. U podeli prostora to je značilo da su servisne prostorije kao i vertikalna komunikacija smešteni u zadnjem delu kuće, a dnevni prostori i sobe se otvaraju prema otvorenom frontalnom pogledu ka moru.

Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 5)

Da bi podela prostora bila što jasnija, materijali koji su korišćeni su upotrebljeni tako da prostore u kojima se boravi (dnevni prostori i spavaće sobe) učine lakšim, konfornijim i prostranijim. Pored toga što su zidovi od postojećeg kamena, plafoni su dematerijalizovano beli, dok su podovi izliveni od microtoppinga u boji peska čime je postignuto fino toniranje strukture i kolorita u prostoru preko zidova ka plafonu i podu, a ceo prostor odiše monolitnošću. U dnevnom delu je čak i klupa izlivena od microtoppinga tako sto se preliva iz poda u vertikalnu površinu, pa u sedište koje se završava kontaktom sa kamenim zidom. Stepenište koje vodi ka gornjim nivoima je, takođe, izliveno od istog materijala.

Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 6)
Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 7)
Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 8)

Servisni prostori (toaleti, kupatila, skladištenje) su naglašeni tamnom drvenom oblogom koja predstavlja kontrast svetlim nijansama zidova, podova i plafona. Takođe, drvena obloga predstavlja vertikalni stub koji od prizemlja vodi do potkrovlja i kolorit i utisak u prostoru iz dnevne zone preko stepeništa prenosi na unutrašnjost spavaćih soba. Takođe, svi ugradni elementi su od tamnog drveta, zbog čega je i kuhinja u prizemlju u istom materijalu.

Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 9)
Enterijer ove kuće u Perastu sjajno spaja moderno doba i tradiciju (фото 10)

Komadni nameštaj je u kombinaciji svetle tkanine i svetlog drveta da bi se naglasila morska lakoća postojanja. Prirodni materijali su se nekako sami nametnuli kao izbor, a jastuci sa stilizovanim etno motivima predstavljaju savršenu kontratežu svedenoj paleti boja. Ovo je prostor koji poziva na mir i uživanje, a to je ono čemu težimo na svakom odmoru.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor