Pretraga

Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije

Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije

Tekst: BURO.

Midori & Maison koncept osnovan je pre četiri godine sa namerom da postane destinacija u kojoj stanuju dobar ukus i harmoničan pristup oblikovanju prostora. U Midori svetu jedan atraktivan i pažljivo odabran detalj ima snagu da izazove emociju jednako kao i celokupan enterijer, dok je pažljiv balans između elemenata enterijera zvezda vodilja svakog Midori koncepta. Na taj način stan ili kuća postaju harmonična pozornica na kojoj su glavni protagonisti oni koji u tom enterijeru žive.

Savršen primer harmonije u kojoj je svaki element nonšalantno doziran, sa formom i teksturom koja odiše toplinom i neobaveznom elegancijom jesu domovi u filmu kultne rediteljke Nancy Meyers. Oni su uloga sami za sebe, dom pre nego projektovan prostor, odišu toplinom koja izgleda kao da je tu bila generacijama (čak i kad su u pitanju kulise), a pažljivo odabrani detalji se ističu ponavljanjem i multipliciranjem ili pak odabirom paterna koji privlače pažnju. U Meyers univerzumu bež boja je moćno sredstvo kojim se postiže vizuelna dinamika, protivno uvreženom mišljenju da su ovi koloriti monotoni.

Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 1)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 2)

Midori & Maison ima sličnu predanost u kreiranju nepretencioznog luksuza, a svaki element koji se nađe u odabiru tu je da bi bio dugogodišnji kompanjon u enterijeru, a ne samo predmet trenda ili impulsivne kupovine. Svaki od brendova u Midori portfoliju ima svoju ulogu u stvaranju atmosfere zasnovane na toplini, komforu i momentu neočekivanog. Mogućnost realizacije projekata od ideje do realizacije Midori timu daje platformu kroz koju će od početka do kraja sprovesti svoju promisao. Upravo je to bio slučaj sa nedavno projektovanim enterijerom jednoporodičnog stanovanja na Vračaru.

Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 3)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 4)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 5)

Funkcionalna šema jasno je podeljena na dnevnu i noćnu zonu, a s obzirom na važnost okupljanja i interakcija između članova porodice, dizajn trpezarije i dnevnog boravka je od velikog značaja i upravo ovim prostorijama je posvećena posebna pažnja. Flamant biblioteka od hrastovine predstavlja savršen primer komada nameštaja kom je nemoguće dati vremensku odrednicu, jednako kao i trpezarijskom stolu pomenutog belgijskog brenda. Oni odaju utisak da su oduvek bili deo tog enterijera i svedoci porodičnih okupljanja. Luster od visoko ispoliranog mesinga britanskog brenda Vaughan Designs inspirisan je asketskim dizajnom četrdesetih godina prošlog veka, a u ovom enterijeru svedenih kolorita ističe se s obzirom na specifičnu boju žutog zlata. Možda najupečatljiviji detalj su ručno oslikani paneli na svili brenda de Gournay. Cvetni motivi hortenzije na nežnoj ružičastoj pozadini uokvireni su na zidu u trpezariji i suptilno sugerišu portal u svet imaginarnog.

Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 6)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 7)

Različite stilske reference spajaju se u jednu celinu u kojoj njihova vremenska odrednica prestaje da bude od značaja - ono što je u Midori enterijerima bitno jeste sklad u kom vreme prestaje da bude faktor, samo je emocija bitna. Sofa i fotelje u dnevnom boravku naglašenih su dimenzija i posvećene su komforu, a teksture vunenog štofa u fokus stavljaju taktilnost komada nameštaja. Kao element koji na najlepši način sugeriše okupljanje je mermerni kamin izveden po dizajnu Midori tima, iznad kog je okačeno impozantno ogledalo koje reflektuje prostor i čini ga vizuelno većim. Velika pažnja data je rasvetnim telima koji u ovom slučaju imaju i dekorativnu ulogu. Vaughan Designs stone lampe od glazirane keramike imaju svoju sofisticiranu skulpturalnost i vrlo doziranu dekadentnost iskazanu ručno plisiranim abažurima od svile krem nijansi.

Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 8)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 9)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 10)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 11)

Element de Gournay panela ponavlja se u dnevnom boravku, ovog puta je to slučaj sa motivom iz Portobello kolekcije na sivoj svili. Nenametljivi koloriti panela vizuelno ne opterećuju prostor, uprkos činjenici da su svi zidovi prostorije prekriveni ovim dragocenim detaljima. Pažljivo prezentovane na klub-stočićima ili u biblioteci su monografije francuske izdavačke kuće Assouline, koji se takođe nalaze u Midori & Maison portfoliju. Spavaće sobe u enterijeru izvedene su krajnje jednostavno, kako bi se fokus stavio na udobnost i san. Svaka spavaća soba ima custom rađeno uzglavlje brenda Andrew Martin čime se forma kreveta dodatno naglašava.

Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 12)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 13)
Enterijer u centru Beograda u realizaciji Midori & Maison ultimativni je primer prefinjene elegancije (фото 14)

Balans i harmonija elemenata od najvećeg su značaja u svakom našem kreativnom poduhvati. Bez obzira da li se oblačimo ili ukrašavamo životni prostor, neophodno je pažljivo odabrati elemente koji su skladni, vizuelno usaglašeni i pre nego da se ističu ponaosob, formiraju stilsku celinu koja oduševljava nepretencioznim luksuzom. Midori & Maison najbolji je primer tog uverenja koji je Beogradu i regionu ponudio potpuno novi pogled na dizajn.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor