Pretraga

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Monika Pavlović

Ovo slikanje smo nekoliko puta zakazali pa zatim pomerali, onda su fotografije čekale nekoliko nedelja pre nego što će završiti u ovom članku. Zašto? Jer kada radite sa prijateljima, oni uvek nekako nastradaju u tim epizodama lošeg ličnog time managementa koji u medijama igra između “hitno je”, “još je hitnije” i “drama veka, sve zaustavite”. Ne kažem da smo svi mi deca medija iole normalni ali večita frka je razlog što ranije nismo obrnuli krug kroz porodični stan Irene Trifunović i ovog momenta ispravljamo tu nepravdu. Irenu poznajem godinama,  spojile su nas profesionalne obaveze, a sličan senzibiltet je razlog što smo jedna drugoj završile na speed dial listi. Ona je menadžerka za marketing i komunikacije u kompaniji Opel za četiri tržišta u regionu ali, kada budete videli stan koji je sama uredila, biće vam teško da poverujte da joj to nije primarni posao.

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 1)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 2)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 3)

Zapravo ona žonglira između nekoliko poslova i šesta brzina je njeno prirodno stanje u kome se najbolje snalazi i funkcioniše na visokom nivou. Iako se opremanjem enterijera bavi iz hobija, zapravo u dizajnu ima dosta iskustva pošto ovo nije prvi stan koji je kompletno opremila. Prešla je iz svog devojačkog pa zatim nekoliko stanova u kojima je živela sa porodicom i svaki put bi proces renoviranja ponovo započela od nule. U svemu onome od čega većina nas zazire, a to je projektovanje prostora i potpuno menjanje zatečenog stanja u starim stanovima, Irena neizmerno uživa. Konkretno, ovaj stan na Vračaru je izvrnula naglavačke, do te mere da je pomerala zidove pa i deo fasade kako bi dobila maksimum prirodnog svetla, a tu je i privatni izlaz na mali deo dvorišta (koji joj je savršeno došao u toku karantinskih dana).

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 4)

Kako godine prolaze, tako se njen stil menjao. Iako je po pitanju odevanja najčešće svedena u bojama i printovima, a njen glavni zahtev od odeće jeste da bude praktična i udobna kako bi stigla da završi sve obaveze bez dodatne borbe sa pogrešnim odevnim predmetima, u dizajnu enterijera sebi dozvoljava smele igre i to bez imalo straha. Ukoliko pogreši, Irena jednostavno ponovo pozove majstore dok ne dobije dobitnu stilsku formulu. Efikasnost je njeno srednje ime.

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 5)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 6)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 7)

 

U ovom prostoru centralni deo je udoban i privlačan poput nekog finog kafea (a na tu činjenicu ćemo se vratiti kasnije). Visoki plafoni dali su joj mogućnost da se ozbiljno poigra raznim elementima, dugačka komoda je sa prepoznatljivom Fornasetti šarom, a baš su tu i sveće sa istim potpisom koje ovom domu daju ugodan miris, masivna sofa presvučena je sivim plišem, radijator je zamaskiran elegantnom maskom za kamin, tepih je sa upadljivom šarom, a iznad svega toga je Vertigo luster.

Odvažna kombinatorika je Irenina pasija i kada su u pitanju mesta gde pronalazi komade: stolovi su rađeni po porudžbini, klupica iza sofe je Ikea, stolice su vintage koje je pronašla u porodičnoj vikendici, a dekoraciju je pazarila u beogradskim radnjama koje nude detalje za kuću. Mix and match u svom najboljem izdanju!

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 8)

 


Hrabrost je osnovni motiv ovog prostora, Irena je neustrašivo kombinovala dezene i boje, a rezultat tog hazarderstva je promišljen i privlačan enterijer


 

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 9)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 10)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 11)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 12)

 

Staro, novo, razigrano, svedeno, kupljeno, pozamljeno i, naravno, nešto plavo. A baš je u tim tonovima i gostinska soba u kojoj su zidovi prekriveni Cole & Son tapetama sa kolibrijima uz umetnička dela koja začudo, uz taj zasićen dezen, još više dolaze do izražaja. Retro, lokalno i starinsko su ključne reči kojima se može opisati izgled ove sobe. TV polica je stara nekoliko decenija i pripadala je Ireninim roditeljima, stona lampa je Tiffany, kaljeva peć je originalna, a kao kontrateža i upliv savremenog sveta tu je Kare tabure, Zara Home dekoracije i ulje Biljane Cincarević.

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 13)

 


Svaka od zona u stanu ima sopstveni karakter i stil, dok je dnevni boravak zasićen, dotle je spavaća soba nežna, romantična i poziva na opuštanje


 

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 14)

 

Spavaća soba je tokom karantina pretrpela ozbiljan facelift, betonskom zidu i tapeti sa ogromnim ružičastim cvetovima koja skriva ugradni orman dodat je nežnoroze premaz boje na plafonu, dok je na podu tepih sa stilizovanom šarom karakterističnom za Beni Ouran marokanske tepihe. Pomalo industrijski, pomalo romantično, pomalo egzotično, a sto posto kul!

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 15)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 16)

 

Iako je dečija soba prostorija koja često ume da bude najneinspirativnija čak i u vrlo brižljivo uređenim stanovima, ovde to nije slučaj - naprotiv! Soba u kojoj se igraju i uživaju Andrija i Petra je dečije carstvo koje izgleda vrlo privlačno. Na zidovima je print kučića, a kombinacija boja spaja crnu, belu i žutu. Ključni element jeste slika Jelene Blečić jarkih boja koja se savršeno slaže sa geometrijom koja ovde vlada. Čak i kuća za princeze i raznobojna računaljka deluju kao element dekora, a ne igračke koje deca svakodnevno koriste. Nije da sam ikada poželela život u dečijoj sobi, ali ova bi mogla da posluži kao otkačena kancelarija. WFH nikada nije bolje izgledao zar ne?

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 17)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 18)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 19)

 


Ireni je uređenje enterijera hobi kroz koji je pronašla način da iskaže kreativnu stranu, a to je jednako ozbiljno shvatila kao svoj primarni posao jer se vodi načelom da se jedino uz natprosečno zalaganje mogu očekivati natprosečni rezultati


 

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 20)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 21)

 

Kuhinja je jedna od najmanjih prostorija u stanu i to sa namerom. Naime Irena i njen suprug Aleksandar stoje iza omiljenog gradskog koncepta Liberté, radi se o igraonici i restoranu koji su u naš grad doneli dašak pariskog šarma. Bistro koji se nalazi u Njegoševoj ulici je sada praktično njihova kuhinja, dok se kod kuće pripremaju za dugačak i užurban dan koji čeka sve članove porodice. Budući da je kuhinja u produžetku dnevne sobe i da se vidi čim se zakorači u stan, sve je skriveno u ugradnim ormanima crne i bele boje. Kao kontrast tom savršenom redu tu je sto sa pločom sa cik-cak šarom, kao i Thonet stolice koje zbog španske trske daju dozu šarma.

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 22)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 23)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 24)

 

Nisam sigurna da će me isti raspored nameštaja sačekati i sledeći put kada svratim na čašicu razgovora. Konstantna promena i usvršavanje je Irenin način rada i života i baš su to oni ljudi koji nas guraju napred i izazivaju da izvučemo najbolju verziju sebe. A to je geslo koje bi svi trebalo da usvojimo. Hvala Irena!

Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 25)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 26)
Fantastična igra boja i detalja: Zavirite u dom Irene Trifunović (фото 27)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor