Pretraga

Gde pronaći najbolje art sitnice za dom? Pa u muzejima, naravno!

Gde pronaći najbolje art sitnice za dom? Pa u muzejima, naravno!

A ove možete i poneti kući

Tekst: Jelena Karakaš

U poslednjih nekoliko godina radnje pri velikim muzejima postale su dobre skoro koliko i same kolekcije koje se tu čuvaju. I sad baš minimalno preterujem. Zaokret od pamfleta i kataloga izložbi do fenomenalnih dizajnerskih predmeta, art intervencija i svakodnevnih objekata koji izgledaju kao mala umetnička dela bio je lagan i neprimetan. Jednog dana kupovali smo van Gogh magnete, a sledećeg smo već dobili opciju da poručimo Eames stolicu, ili neodoljive Hay sitnice. Ipak, ne morate iz ovih stopa otputovati da biste uživali u dobrom dizajn šopingu, većina muzeja postavila je i svoje webshopove (sve sa worldwide opcijom dostave). Ako vam je potrebna replika nekog poznatog dela, rokovnik koji izgleda bolje od bilo koje knjige, ili detalji za dom koji će oduševiti sve vaše goste, znate šta vam je činiti – add to cart. Pripremili smo pregled omiljenih muzeja u koje se rado vraćamo i offline i online, a takođe smo napravili jedan đir po njihovoj aktuelnoj ponudi i izdvojili favorite. Ove predmete bismo rado uselili i u naš ofis!

 

MoMA

Jedan od najvoljenih svetskih muzeja ima toliko dobru radnju, da možete istraživati ponudu ceo dan. Zanimljiva je činjenica da se jednako ozbiljan sistem izbora koristi kako za dela koja će postati deo kolekcije muzeja, tako i za brendove i njihove kreacije koji će postati sastavni deo ponude radnje. Da bi novi brend bio uvršten, potrebno je da prođe proceduru od 8 koraka (da, dobro ste pročitali), odluku donose bajeri zajedno sa muzejskim kustosima. Tako da, ako se odlučite za kupovinu, znajte da je ona prošla strog sud i da se radi o predmetima koji iako su komercijalni, imaju dizajn i art značaj. Nemojte biti stidljivi sa bojama, tu slobodno dajte sebi oduška, samo pažnja, poželećete da kupite sve!

 

 

Whitney Museum of American Art

Fantastična muzejska zgrada koju je projektovao Renzo Piano ima osam spratova, a radnja je smeštena u prizemlju. Iako nije velika, ima izuzetno zanimljivo odabranu ponudu. Kako ističu misija radnje jeste da naglasi konekciju između korisnika i promenljive perpektive umetnosti koju nude muzejska kolekcija i izložbe. Na taj način posetioci muzeja mogu sa sobom da ponesu delić iskustva koje su doživeli na licu mesta. Posebno su poznati po selekciji knjiga, koja je nažalost manja na sajtu. No, možete online poručiti genijalnosti kakav je oceđivač suđa u bubble gum roze boji u obliku Menhetna, koji je umetnik Luca Nichetto kao 3D print osmislio za Seletti.

 

 

Louvre&Co

Louvre je jedan od onih muzeja koji se aposlutno svima na svetu nalaze na spisku otići (najmanje) jednom u životu i to ne bez razloga! Koliko god vremena da odvojite za istraživanje zbrike, biće vam malo, ali u tome je čar i zapravo još jedan odličan razlog zašto se uporno vraćamo Parizu. Njihova radnja ispunjena je mini replikama umetničkih dela koja čuvaju i da, naravno da je ogroman deo posvećen liku Monalise. U ovom deljenju nećemo se družiti sa Đokondom, već se okrećemo sekciji sa skulpturama, tamo možete pazariti Niku sa Samotrake izrađenu kao 3D print u bojama od senf-žute, sve do petrolej-zelene. Francuski muzeji imaju zajednički online shop i jasno vam je šta to znači? Izbor je genijalan!

 

 

Victoria&Albert

Pre dve godine radnja u Victoria&Albert muzeju je kompletno renovirana, za projekat je bio zadužen biro Friend and Company na čelu sa arhitektom Adrianom Friendom. Kao rezultat sada je tu prozračna i prostrana radnja gde je sve na dohvat ruke. Ali, jednako user friendly je i njihov webshop gde ćete pronaći sve što vas zanima, a ponuda predstavlja posebnu radost za sve ljubitelje ljupkih britanskih printova, tekstilnih detalja i naravno neizbežnih konzervi sa čajem i kolačićima. Svaku od izložbi prati i posebna kolekcija predmeta, pa tako ovde možete kupiti Dior sveske, ili svilene Mary Quant marame.

 

 

 

A kod nas?

Naši muzeji su još uvek sveže renovrani i očekuje se otavaranje pratećeg programa kakvi su kafeterije i radnje, a dok se to ne desi mi smo dali mašti na volju i razmislili smo koja bismo to umetnička dela koja se čuvaju u beogradskim muzejima voleli da vidimo i u obliku upotrebnih predmeta.

 

Gde pronaći najbolje art sitnice za dom? Pa u muzejima, naravno! (фото 17)
Žena pod velom, Đuzepe Krof (Narodni muzej)
Gde pronaći najbolje art sitnice za dom? Pa u muzejima, naravno! (фото 18)
Kompozicija, Milena Popović Barili (Narodni muzej)
Gde pronaći najbolje art sitnice za dom? Pa u muzejima, naravno! (фото 19)
Svetlo, oblak, leptir, Ivan Tabaković (Muzej savremene umetnosti)
Gde pronaći najbolje art sitnice za dom? Pa u muzejima, naravno! (фото 20)
Kolaž, Eduard Stepančić (Muzej savremene umetnosti)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor