Pretraga

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu

Tekst: BURO.

Rad za kuhinjskim stolom? 6/10. Rad na sofi? 7/10. Rad za šankom? 3/10. Od marta prošle godine isprobavamo razna mesta po kući u potrazi za mestom koje će biti prijatno, ali ipak ne previše udobno, kako bismo mogli da radimo punom parom, bez prekidanja. Kuhinjski sto nije loš, ali je previše blizu frižidera. Sofu volimo, ali više ni sami ne znamo jel smo pošli da završimo poslovne zadatke, ili da pogledamo još jednu epizodu „Bling Empire“. Dok šank, pa znate već, nije dobro. Dovijanje jeste okej, ali predugo traje, toliko da je zaista došlo vreme za investiciju i to ne iz „budget friendly“ odeljka, već ozbiljno ulaganje u radnu stolicu koja će vam pružiti potporu, udobnost i utisak ozbiljne kancelarije. Zato vam danas predstavljamo klasike iz kategorije radne stolice, radi se o prelepim dizajniranim komadima koji poštuju sve argonomske potrebe našeg tela. Ako vam je 2020. godina bila znak da trajno prebacite svoj posao na kućnu adresu, onda ne časite časa i uložite u novu etapu svoje karijere. Kičma će vam biti zahvalna.

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 1)

Stolica AAC (About a Chair) 25 koju je Hee Welling dizajnirao za dansku kompaniju HAY predstavlja pravo remek-delo minimalizma i funkcionalnosti. Stolica je izrađena od polipropilena i sedište može biti presvučeno u različite materijale i boje, a različitih boja može biti i postolje sa točkićima. Ovu sjajnu stolicu smo do sada mogli da viđamo u konferencijskim salama velikih kompanija, ali što da ne, može biti i idealna za elegantnu kućnu kancelariju.

Eames radna stolica „Soft Pad“ je napravljena 1969. godine i od tada je proizvodi Vitra, a često u limitiranim serijama. Charles i Ray Eames su sa ovim konceptom dizajna započeli tokom pedesetih godina i to stolicom koja je posebno napravljena za privatnu kuću, a zatim su ideju proširili na celu familiju stolica, fotelja i stoličica. Radi se o vanvremnskom komadu koji će se lako uklopiti u svaki stil enterijera. Starije verzije su imale 4 točkića, dok nove stolice imaju 5 i stižu sa garancijom od 30 godina.

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 2)
I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 3)

Kada je prvi put predstavljena javnosti 1994. godine „Aeron“ stolica nije dočekana sa oduševljenjem, ali je vreme pokazalo drugačije. Dizajneri Don Chadwick i Bill Stumpf osmislili su fleksibilan materija "Pellicle" koji se nalik na membranu razvlačio u okviru rama stolice. Što znači da ako se odgurnete od stola dok sedite u ovoj stolici njen mehanizam će apsorbovati silu i nežno će vas vratiti u poziciju. Ako svaki mail proživljavate telom, ova funkcija će vam biti nezamenljiva. Sjajna je i činjenica što i danas rade na inovacijama kako bi ovaj model ostao među najboljima u svojoj kategoriji.

Charles Pollock jednom je zapisao „stolica je nalik skulpturi“, on je dizajnirao samo nekoliko modela stolica, ali svaku sa neverovatnom pažnjom i preciznošću. „Executive Chair“ je lansirana 1963. godine kao deo Knoll kolekcije, a nju odlikuju aluminijumski ram i sedište u kombinaciji plastike i kože. Pre 6 godina stolica je ponovo vraćena u proizvodnju, a do sada je bila izložena u muzejima kao što su Metropolitan Museum of Art, Smithsonian Institution i Louvre. Klasik!

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 4)
I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 5)

I jedan bonus za strastvene ljubitelje dizajna, Jean Prouvé je poznat kao dizajner koji je dizajnirao komade za ustanove obrazovanja u Francuskoj (originalni komadi sada dostižu vrtoglave cene na aukcijama), a njegov rad prepoznatljiv je po obilatoj upotrebi metala i drveta i to često u bojama. Povremeno se na tržištu pojave limitirane serije nameštaja sa njegovim potpisom, kao što je ova verzija kancelarijske stolice iz 1940. godine koju je Vitra 2015. godine izradila u saradnji sa modnim brendom G-Star RAW. Pravi kolekcionarski primerak.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor