Pretraga

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo!

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo!

Tekst: Jelena Karakaš

Postoje one savršeno nameštene luksuzne kuće, koje vrište „skupo, novo, trendi“ za koje vam je potpuno jasno da su opremljene tako da se na prvi pogled otkriju svi slojevi (a kojih i nema puno), a postoje i one građevine koje vas momentalno zavedu i teraju da otkrivate više i istražujete dalje. Primer takve kuće je Flamingo Estate dom Richard Christiansena osnivača kreativne agencije Chandelier Creative. Kuća je sagrađena četrdesetih godina na brdu koje se uzdiže iznad Los Anđelesa, kuća pink fasade u španskom stilu skrivena između palmi postala je mesto osvajanja slobode i safe space za kreativce. Kuća je bila ofis kompanije koja se bavila snimanjem erotskih filmova, odatle je emitovan piratski radio, a tu je bila i redakcija koja je pripremala fanzine. Christian je kuću otkupio od originalnog vlasnika i to bez da je video kako izgleda enterijer, kada je ušao pronašao je gomilu traka sa porno filmovima, bioskop i ljuljašku (koja je danas u kuhinji). Taj otkačeni vajb i ludačka energija prostora ga je još više privukla da od ovog mesta stvori nešto zbilja posebno.

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 1)
Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 2)

U toj misiji pomogao mu je dvojac iz francuskog dizajn studija KO, kako bi sve bilo savršeno zajedno su putovali i nabavljali nameštaj i detalje na pijacama u Parizu i u Maroku. Ipak najveći i najbitniji deo posla završen je i pre nego što su arhitekte ušle u kuću. Christianovi roditelji su pejzažne dizajneri u njegovoj rodnoj Australiji, a i on sam se neko vreme bavio uređenjem dvorišta dok je studirao. Zato se sastao sa dizajnerom Arnaud Casausom i skovali su plan kako da na ovoj lokaciji naprave pravi rajski vrt. Putovali su u Meksiko i odande su doneli biljke, kaktuse, drveće i začinsko bilje, a sve su sadili između palmi. Christian je opsednut prelepim cvetovima drveta plumerije, toliko da je godinama objavljivao oglas na sajtu Craiglist pre nego što je uspeo da kupi par stabala i da ih „useli“ dizalicom. Sada na imanju postoji preko 1.000 stabala drveća i 400 u voćnjaku. Kako on kaže „kreativnost majke prirode je mnogo bolja nego bilo kakva Pinterest tabla“. Svu hranu sam uzgaja, a takođe je i strastveni pčelar i sam se brine o pčelama (moguće je kupiti Flamingo med). Dani karantina inspirisali su ga da se poveže sa farmama oko LA-a i sada Flamingo Estate nudi i nedeljnu uslugu dostave paketa organskih proizvoda. A takođe izrađuje i prirodne kozmetičke preparate i mirisne sveće.

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 3)

Što se enterijera tiče tu nije imao toliku slobodu, budući da su mu iz Studija KO poručili da ne sme u kuću da unese ni kašiku koju oni nisu odobrili. Originalnu kuću su srušili i u roku od dve godine sagradili su novu po uzoru na prethodnu, a enterijer je ispao pravo dizajn remek-delo. Christian je arhitektama poslao 10.000 fotografija inspiracije i ideja, kako bi istinski razumeli šta on želi od ovog mesta. Kakva posvećenost!

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 4)
Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 5)
Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 6)

Većinu ćupova od terakote doneli su iz Maroka, nameštaj je stigao iz Italije i Japana, dok su rasvetna tela poručili iz Pariza. I baš je to metafora za Los Anđeles – on je pačvork tapiserija napravljena od stvari iz celog sveta, koje se tu savršeno uklapaju. U dnevnoj sobi nalazi se floralna sofa koju je dizajnirao belgijski dizajner Jean-Philippe Demeyer, dok su pored nje kožne fotelje iz Brazila, stočić nosi potpis Gabriella Crespi, a izrezbarenu drvenu stolicu Christian je kupio na Ibici direktno iz kafića u kom je tada sedeo.  Pored je veliki paravan „Caribbean Tea Time“ David Hockneya, kao i nekoliko velikih dela Ken Donea.

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 7)
Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 8)

Originalno prostor gde je sada kuhinja je služio za snimanje filmova za odrasle sve sa ljuljaškom na sredini. Sada je to svetla kuhinja sa ružičastim terrazzo podom koji je inspirisan retro hotelom u Rimu u kome je Christian jednom prilikom posetio. Njegova kancelarija smeštena je u posebnoj maloj zgradi kvadratnog oblika koja je obložena zelenim pločicama iz Maroka. U njoj dominira vintage Togo sofa brenda Ligne Roset i sto izrađen od masivnog drveta iz Versaja i kožne Percival Lafer fotelje.

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 9)

Možda i najbolji deo jeste betonski paviljon u kome je smešteno jedno od kupatila, kada je orijentisana tako da se iz nje može posmatrati izlazak sunca. Tu su ogromni prozori u vitraž stilu u nežnim plavim nijansama zahvaljujući kojima je atmosfera na ovom mestu meditativna i smirujuća.

Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 10)
Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 11)
Imanje Flamingo Estate u LA-u je mesto na kome bismo voleli da živimo! (фото 12)

Ako kao i mi momentalno želite da se uselite obradovaće vas vest da je Christian sjajan domaćin koji ovu kuću koristi kao svojevrsan kreativni retreat, odnosno s vremena na vreme on tu gosti kreativce iz svih oblasti (od kulture do hortikulture. Šta čekate?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor