Pretraga

Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela

Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela

Tekst: BURO.

Julie Lansom je francuska umetnica čiji atelje u Parizu je prava koloritna zemlja čuda. Njene umetničke slike u vibrantnim bojama naslonjene su pored pletenih „Sputnik“ lampi koje izrađuje od kanapa u svim duginim bojama. Tu su i predivna ogledala sa šarenim drvenim ramovima, takođe tu su fotografije koje je sama uslikala, kao i čupavi tepisi koje izrađuje u kolaboraciji sa drugim umetnicima. Ono što je zajedničko za sve forme izražavanja koje Lansom koristi jeste neverovatna paleta boja. Opsednuta je bojama i reakcijama na njih i kroz različite medije istražuje njihove mogućnosti.

Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela (фото 1)
Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela (фото 2)
Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela (фото 3)

Inspiraciju često pronalazi u Memphis pokretu i uživa u stvaranju šarenih razigranih printova koji su na granici naive. Kako sama kaže pokusšava da u životu stvara ogoljeno i bez zadrške, baš kao što to čine deca. Taj princip je najvidljiviji u seriji lampi „Sputnik“ koje ručno tka oko metalnih ramova različitih oblika još od 2014. godine. Bira boje koje tvore dinamičke kombinacije kao što je spoj boje breskve i zelene, ili pink i žute, a nekada u jednom abažuru upotrebi sve boje duge.

Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela (фото 4)
Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela (фото 5)

Interesantno je da je Julie svoju master diplomu stekla iz oblasti novinarstva, ali su je umetnost i dizajn toliko privlačili, da se finalno preorijentisala na art svet i nikada se nije osvrnula. Trenutno se zabavlja dizajnirajući podne lampe iz serije „Straw“ koje se ručno izrađuju na jugu Francuske od lakiranog metala, dok se mat staklena kugla na vrhu izrađuje duvanjem u fabrici u Austriji. Njen kolorni univerzum je mesto gde bismo se rado preselili!

Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela (фото 6)
Julie Lansom stvara lampe koje su prava mala umetnička dela (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor