Pretraga

Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti

Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti

Tekst: BURO.

Priznajemo da nam srce malo zaigra kada pronađemo prostor kome je promenjena funkcija i sada služi za svakodnevni život. Nekadašnje radionice i fabrike su sjajna prililka da arhitekte i dizajneri sebi daju oduška, a da mi zaboravimo na standardne male prozore novogradnji i uobičajni plan. Ovakvi objekti su šansa da se sva pravila sklone u stranu i da se kreira sasvim drugačiji enterijer sa dinamikom potpuno prilagođenom novim ukućanima. Baš je takav slučaj sa ovom nekretninom na londonskom Hoxton Square-u.

Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 1)
Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 2)
Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 3)

Zgrada potiče iz XIX veka i nekada je bila štamparija, sadašnji vlasnik je odlučio da je pretvori u kuću organizovanu po open plan principu koja se prostire na čak pet spratova ukupne površine preko 340 kvadrata, uključujući kućni bioskop, atelje i dve velike terase na sunčanoj strani. Iako je i sama zgrada vredna pažnje, unutrašnost je ono što obara sa nogu! Vlasnici su pasionirani kolekcionari vintage predmeta u najširem smislu, od statua, do nameštaja. Zahvaljujući tako snažnom uplivu ličnog ukusa, ovaj enterijer ima toliko karaktera da se možete satima zabavljati proučavajući fotografije.

Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 4)

U kuću se ulazi kroz malo prednje dvorište, a prizemni nivo je iz jednog dela i tu se nalaze dnevni boravak i kuhinja koji su razdvojeni velikim staklenim vratima sa vitražima. Sačuvan je originalni drveni pod i obojeni zidovi od cigle, dok je u kuhinji pod od betona pa zapravo ona izgleda kao deo scenografije nekog odličnog serijala o kuvanju: na sredini je ogromno kuhinjsko ostrvo, elementi su mint boje, a sa plafona visi deset retro lustera. U ovakvom prostoru bi se i oni bez kulinarskog talenta momentalno pretvorili u Juliau Child.

Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 5)
Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 6)
Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 7)

Na prvom spratu se nalazi pravi dragulj, retro biblioteka sva u drvetu, sa policama od poda do plafona, a dodatnu dramatičnost ovde donosi izbor žute boje za veliku plišanu sofu koja pleni pažnju ali i dva zida kompletno u prozorima, zahvaljujući kojima se atmosfera u prostoriji menja u skladu sa protokom vremena. Na sledećem nivou je smeštena glavna spavaća soba koja sa svojim garderoberom i kupatilom zauzima čitav sprat. Kod zida od ogoljene cigle nalazi se veliki krevet sa naslonom od tekstila, dok je sa njegove bočne strane funkcionalna samostojeća bakarna kada. Dekadentno, retro i sada svi želimo tako nešto u svojim domovima! Na ovom nivou je i velika terasa ispunjena zelenilom i sklupturama od kamena.

Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 8)
Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 9)
Kako izgleda kada se sretnu umetnost, tradicija i dizajn? I sve to u prostoru nekadašnje štamparije? Ovu kuću morate videti (фото 10)

Umetnički atelje i gostinjska soba koja sa mint drvenim panelima i starinskim nameštajem izgleda kao da je tu stigla direktno sa nekog dvora, nalaze se na poslednjem spratu. Kome nije dovoljno prostora, postoje i male stepenice iza ateljea koje vode na terasu na krovu sa koje se pruža pogled na London od 360 stepeni. Istinski spektakl.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor