Pretraga

Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo!

Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo!

Tekst: BURO.

Već smo vam skrenuli pažnju na rad fantastične dizajnerke i keramičarke Eny Lee Parker, a ona nastavlja da oduševljava! Nova kolekcija deluje kao da je ispala iz samog epicentra Alisine zemlje čuda.

Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo! (фото 1)
Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo! (фото 2)

Od trenutka kada je diplomirala na Savannah College of Art and Design 2017. godine, razvila je sopstveni stil i postala prepoznatljiva po nameštaju i predmetima od keramke čudnih organiskih formi. Ona je poreklom iz Koreje, ali je rođena i odrasla u Parizu i njen rad očitava mnoštvo kulturnih uticaja iz čitavog sveta. Pri izradi poslednje kolekcije, serije od 11 lampi, ogledala, stoličica i malih stolova nazvane „Internal-izing“ kao inspiraciju je uzela nešto minijaturno, zapravo mikroskopske veličine – ćeliju.

Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo! (фото 3)

Na tu ideju je došla pošto je pronašla gomilu starih medicinskih crteža u knjižari koja prodaje vintage knjige u Vilijamsburgu u Bruklinu. Pronašla je na stotine delikatnih crteža olovkom i penkalom moždanih ćelija, a autor je bio španski naučnik Santiago Ramón y Cajal. Eny Lee je ostala očarana tim prizorima, toliko da se posvetila tome kako da crteže prevede u predmete od gline, a njen eksperiment je rezultirao oblicima nalik dendritima (kratki nervni završeci koji se nalaze na telu neurona), kao krv crvenim stolovima i lampama oblika sličnog granama koje se završavaju sa starinskim kružnim lampama koje Eny Lee nabavlja u antikvarnicama.

Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo! (фото 4)
Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo! (фото 5)

Parkerova se već pozicionirala kao neko ko je zaljubljen u drugačije i magično, pa ne čudi da je ignorisala standarde koji obično važe kada je u pitanju dizajn komercijalne rasvete. Umesto toga, ona se poigrala velikim formatima, tu je visoka keramička lampa nalik totemu koja je ukrašena sa desetak minijaturnih abažura u retro stilu. Da bi uopšte napravila tu lampu morala je da peče komade pojedinačno u peći za glinu. Dok su stolovi sa glazurom iz iste kolekcije morali da se okrenu naopako i da se dva puta peku. Ipak, tehičke komplikacije je nisu zaustavile u ovom pohodu, kako sama kaže: „dizajn ima previše pravila koja se moraju ispoštovati. Postoji nešto čarobno u samom preispitivanju.“

Kako izgleda keramika inspirisana moždanim ćelijama? Apsolutno neodoljivo! (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor