Pretraga

Konoplja sada ima primenu i u dizajnu enterijera

Konoplja sada ima primenu i u dizajnu enterijera

Tekst: BURO.

Posle algi i pečuraka vreme je da i konoplja pronađe svoju novu primenu. Do juče se isključivo pričalo o kanabisu, a danas je konoplja zasupljena i u svetu dizajna, jer su dizajneri otkrili njena svojstva i shvatili su da je mogu koristiti u različite svrhe. Seme je bogato masnim kiselinama, proteinima i vitaminima i vrlo je korisno u ishrani. Takođe, ova biljka je pronašla svoju ulogu u industriji lepote. Ali sada je svet dizajna otkrio da su konopljina vlakna vrlo otporna, fleksibilna, lagana, ali i biorazgradiva. Ukratko, konoplja je nepresušni izvor.

Konoplja sada ima primenu i u dizajnu enterijera (фото 1)

YASMIN BAWA

Savremeni kreativci kao što su Philipp Hainke, Yasmin Bawa i Romy Di Donato igraju se sa novim materijalom svakodnevno ispitujući šta sve mogu da kreiraju od konoplje. Romy Di Lovato je belgijska dizajnerka koja konoplju koristi za kreiranje tapeta, panela, kao i za minimalistički dizajnirane tacne i lustere.

Konoplja sada ima primenu i u dizajnu enterijera (фото 2)

PHILIPP  HAINKE

Skulptorka i produkt dizajnerka Yasmin Bawa je napustila brend Acne kako bi se posvetila istraživanju novog materijala Hempcrete koji kombinuje konolju, kreč i malter i služi kao zamena za beton. Ona od tog inovativnog materijala stvara vaze, činije i male stolove. Ono što je specifično za Hempcrete jeste da nema potrebe da se posle vajanja predmeti ispeku. Yasmin je pre toga istraživala granice betona, ali je brzo uvidela da joj nije prijatno da radi sa materijalom koji je toksičan i koji ostavlja trag na planeti. Tako da je prešla u održivu proizvodnju i više se nije osvrnula. Njene kreacije su bajokvite i drugačije, dok istovremeno zadržavaju i svoju praktičnu primenu.

Konoplja sada ima primenu i u dizajnu enterijera (фото 3)

YASMIN BAWA

Berlinski dizajner Philipp Hainke je otišao i korak dalje u primeni konopljinih vlakana. On stvara ultra lagane (ali i izdržive) stolice. On za to koristi svojevrsan lepak sastavljen od kalcijum hidroksida i kazeina koji vlanka konplje pretvara u čvrste oblike, a zatim sve pričvršćuje drvetom. Ovaj proces je istovremeno arhaičan i ultra moderan. Njegova kolekcija nosi naziv “Organico” i pokazuje pun smisao korišćenja organskih materijala za predmete koji ne štete planeti, a izgledaju sjajno. 

Konoplja sada ima primenu i u dizajnu enterijera (фото 4)

PHILIPP HAINKE

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor