Pretraga

Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu

Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu

Tekst: BURO.


Kada čujemo reč loft već automatski počinjemo da zamišljamo industrijski uređen prostor, pomalo hladno, minimalistički svakako. A onda ugledamo ovaj dvosobni loft u Stokholmu od samo 40 kvadrata koji ne može biti dalje od tog stila - baš suprotno! Vlasnici su pametnim izborom nameštaja i aksesoara uspeli da stvore arty oazu iz koje ne bismo izlazili. A kako da i vi sami postignete nešto slično? Vrlo jednostavno, pratite naše kratke smernice i usudite se da eskperimentišete, velike su šanse da će vam se ta hrabrost višestruko isplatiti.

Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu (фото 1)
Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu (фото 2)

Dodir umetnosti

Ako vam se dopada atmosfera u muzejima i galerijama, vreme je da razmislite o dekoracijama koje imate u stanu i da ih zamentite novim. Ovo je jedan od najjednostavnijih trikova od kog većina odustane posle nekoliko godina života u istom stanu. Ne potcenjujte moć detalja, primera radi ako je vaš dom sada uređen u shabby stilu, dovoljno je da sve blede ramove, slatke drvene natpise i pastelne nijanse iselite. I umesto njih uselite detalje od kamena i mermera, čudnijih formi uz par skulptura na postamentima (sjajan trik je da ih koristite umesto kabastih polica), ako ubodete pravu kombinaciju, možda ćete poželeti da naplaćujete i ulaznice za svoju ličnu galeriju.

Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu (фото 3)

Razmišljajte drugačije

Nadamo se da ste čitali naš vodič kako najbolje iskoristiti ogledalo u prostoru, a ovaj stan nas podseća na to. Naime, kako je dnevni boravak ispunjen umetničkim objektima, vlasnici su se odlučili da nemaju i previše umetnina na zidovima, umesto toga iza sofe je naslonjeno veliko kružno ogledalo. Osim toga što sjajno izgleda, ima zadatak da dodatno reflekuje prirodno svetlo koje stiže kroz velike prozore.

Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu (фото 4)

Floral instalacija

Obožavamo sveže cveće i raskošne bukete u svim nijansama, ali ako kod kuće ne provodite previše vremena prosto se ne isplati da redovno kupujete i menjate aranžmane. Mnogo bolje rešenje je da dnevnu sobu ukrastite aranžmanima od suvog cveća, grane eukaliptusa sjajno izgledaju kada se osuše. A pampas trava je lak način da prostor u trenutku postane šik.

Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu (фото 5)
Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu (фото 6)

Igrajte po svojim pravilima

Toaletni stočić je u većini slučajeva jedan ženskasti kutak koji nekako po pravilu ima ogledalo sa sijalicama i belu radnu površinu. Ako niste taj tip vi sve prilagodite sebi. Primera radi, vlasnici ovog stana su u spavaćoj sobi postavili toaletni sto koji je crne boje i izrađen od metala na kome je naslonjeno okruglo ogledalo koje ima diskretno ugrađeno svetlo koje se može upaliti po potrebi. Sve prilagodite svom stilu, umesto da kupujete komade koji su očekivani. Mix & match je ključno pravilo.

Mali trikovi zahvaljući kojima možete i svoj stan urediti nalik umetničkom ateljeu (фото 7)

Ništa nije večno

I ne možemo dovoljan broj puta podvući ovu rečenicu! Ako vam bilo šta dosadi lako je sve promeniti. Tako da možda nije loše neke stvari staviti na “test vožnju” čisto da vidite da li vam se to uopšte dopada. Tako u ovom stanu ormarić za kapute i cipele nema vrata, već se skriva finom plišanom zavesom u boji rđe. Takođe, postamenti od drveta i mermera su super rešenje, jer na svakih nekoliko meseci možete rotirati “postavku” i dati primarno mesto omiljenoj biljci, umetničkom delu, ili gomili knjiga, po želji.

Ostavite komentar