Pretraga

Materijal u fokusu: Marmoreal

Materijal u fokusu: Marmoreal

Tekst: Jelena Karakaš

Terrazzo je ušao u naše živote silovito i za sada ne pokazuje znake slabljenja. Ovaj materijal nastao je u Itaiji gde su radnici u kamenolomu skupljali ostatke mermera koje su zatim mešali sa cementom kako bi dobili izržljiv i zanimljiv pod na svojim terasama (otud naziv).

Novo doba, donelo je remiks stare tehnike izrade terrazzo efekta, u igru je ušla epoksi smola koja je lakša i dosta jednostavnija za rad od tradicionalnog cementa. To je otvorilo polje za nove eksperimente, pa su se u priču, pored mermera, umešali i ostali reciklirani materijali kao što su staklo i metal. Madrid

Sredinom XX veka terrazzo se obilato koristio pri izradi podova u javnim instituacijama kao što su škole, pošte, aerodromi... Činjenica koja je tada zanemarivana jeste da epoksi smola može biti bilo koje boje, što danas arhitekte obilato koriste u svom radu.

Najpopularnija varijacija na temu jeste Marmoreal, nastao je u saradnji kompenije Dzek i britanskog dizajnera Max Lamba, a osnovna karakteristika mu je da su komadići u teksturi značajno veći nego kod klasičnog terrazzo materijala.

Naziv u prevodu sa italijanskog znači „pravi mermer" i zaista ova tekstura dobija se kombinovanjem tri vrste italijanskog kamena: zelenog Alpi mermera, žutog Giallo Morii crvenog Rosso Verona, dok je pozadina od belog Bianco Verona mermera. U tu smesu dodaje se i mala količina poliestera koji je tu da zaštiti kamen i učini ga manje poroznim. Toki

Iako Marmoreal izgleda apsolutno neodoljivo, njegov uspon na lestvici trendova nije bio tako brz, pre svega zbog visoke cene (oko 2.000 dolara za ploču 120x300cm). Zbog toga ga arhitekte upotrebljavaju sporadično, ali nikada diskretno! Pa je tako Maison Kitsuné radnja u Parizu od poda do plafona „obučena" u ovaj materijal. Još jedan lokal koji je profitirao zbog ovog razigranog printa jeste Toki u Amsterdamu, ta kafeterija ima bar i stolove od Marmoreala i da, ljudi dolaze da bi instagramovali kafu (dosta pomaže i činjenica da je kafa ništa manje nego odlična!). Dežman bar

Ipak, ne morate putovati tako daleko ako samo želite da uklopite šoljicu i drugačiju pozadinu, nedavno je hrvatski biro Soda Arhitekti izveo renoviranje omiljenog Dežman bara u Zagrebu.

Ako želite da uselite Marmoreal u svoj dom ne morate baš bankrotirati, dobra opcija su pločice, ali i mali predmeti inspirisani tim materijalom.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor