Pretraga

Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji!

Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji!

Tekst: BURO.

Pre samo desetak godina kuhinja je bila prostorija gde su stvari prilično jasne: uređaji, ormarići i radna ploča. Funkcionalnost kao imperativ, ali i kao tačka. Osim biranja između svetlih, tamnih, ili ako se osećate otkačeno frontova u boji drveta tu nije bilo previše mudrosti kada je dizajn u pitanju. A danas? Na raspolaganju nam je čitav novi univerzum ideja za uređenje kuhinje i neke od njih izgledaju (mnogo) bolje od brižljivo uređenih dnevih soba. Zapravo kuhinje izgledaju toliko dobro, da su postale privlačne i onima koji su apsolutno netalentovani za kuvanje.

Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji! (фото 1)
Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji! (фото 2)

Naravno, ima tu luksuznih varijacija koje zbog izbora materijala i specifične obrade deluju kao da tu ne bismo smeli da spustimo ni šoljicu kafe, a kamoli da napravimo haos dok pravimo crveni umak. Ali, postoje i one koje nas momentalno asociraju na neko veselje i zabavu kako bi priprema hrane i trebalo da se shvati. Upravo je takva ova koju vam danas predstavljamo.

Ova kuhinja je deo stana u Berlinu, a u njoj dominiraju kuhinjski elementi danskog brenda Reform, konkretno radi se o dizajnu dvojca Muller Van Severen „Match“. Prostor namenjen kuhinji nije bio velik i vlasnici su razmišljali o "safe" rešenju koje je podrazumevalo prirodne materijale kao što su kamen i drvo, ali su u poslednjem trenutku odustali od toga i poželeli su da imaju nešto zbilja posebno i pomalo neozbiljno kada su otkrili Severen dizajn.

Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji! (фото 3)
Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji! (фото 4)

Kako bi ova kuhinja doživela svoj pun potencijal, raznobojni voskirani polietilen od kog su izrađeni frontovi postao je savršen kontrast radnoj ploči koja se prostire po celoj dužini i izrađena je od mermera. Kako bi se sve podiglo na novi nivo tu je pod sa šarom nalik šahovskim poljima, koji neodoljivo podseća na nekada popularan linoleum koji se u novim verzijama vraća na velika vrata. Rezultat ove igre je promišljen dizajn koji je jedinstven i budi inspiraciju.

Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji! (фото 5)
Mermer, boje i šahovska polja - živeli bismo u ovoj kuhinji! (фото 6)

Uz kuhinju se nalazi i mali okrugli trpezarijski sto iznad kog se nalazi zelena zidna lampa koju sigurno mnogi od vas prepoznaju sa Instagrama, a takođe se radi o dizajnu iza koga stoje Fien Muller i Hannes Van Severe. Savršeno. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor