Pretraga

Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects

Tekst: BURO.


Enterijer iza kojeg stoji danski arhitekonski studio Norm možemo da prepoznamo i kada nisu potpisani, tokom godina novinari su skovali kovanicu za opsivanje njihovog dizajna, a to je “nežni minimalizam”. I baš svaki njihove enterijer je istovremeno maksimalno sveden, ali nimalo hladan, naprotiv odiše toplinom, deluje udobno i privlačno. Kako su masterirali velike i komercijalne projekte, sada su se oprobali u nečemu sasvim drugačijem, oni stoje iza enterijera luksuzne jedrilice “Bella” od 20 metara koja prvi brod iz Y/Yachts Y7 linije nemačkog brodogradilišta MS Yachtbau.

Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 1)
Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 2)

 

Iako su arhitekte ovde izašle iz svoje zone komfora, rezulat je prilično spektakularan. Kada su birali materijale i teksture a unutrašnjost vodili su se eksterijerom broda i zapravo su hteli da podrže i naglase elegantne linije i svedene boje (trup broda je siv, a jedra su antracit boje). U unutrašnjosti postoji glavna kabina, kao i nekoliko manjih, dok je središnji deo prostran, sa posebnim delom za sedenje, tu je i kancelarija, kao i skriveni deo za članove posade.

Studio Norm se odlučio da se enterijer može opisati epitetom - taktilno, dominiraju prirodni materijali, a obrada je mat. Tamno drvo je svuda i dodatno naglašava zakrivljenosti, odnosno prirodno prati oblik jedrilice. Luksuzni karakter plovila je dodatno naglašen prigušenim svetlom, a istu temu prati i tekstil koji su koristili. Rezultat je prostor koji je istovremeno udoban i deluje skoro “kućno”, a izgleda vrhunski sofisticirano. Takođe, tu je i dosta ručnog rada iskusnih zanatlija, kao što su vrata bez štokova i savršeno izvedeni zakrivljeni ormarići.

 

Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 3)
Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 4)
Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 5)

 

Impresivno je što su uspeli da enterijer na prvi pogled uopšte ne liči na nešto što očekujete od broda, iako su morali da prate sjaset pravila o bezbednosti, na primer da sav nameštaj mora da bude fiksiran, kao i da postoje ručke za pridržavanje. Umesto da im ti zahtevi sruše viziju Peter Eland i Linnea Ek Blæhr iz biroa su ih iskoristili kao svoje prednosti kako bi postigli perfektan minimalizam. Zato su ručke od crnog čelika povezali sa još nekoliko elemenata kao što su elegantne stone lampe i svetla pored kreveta i tako ih neprimetno uklopili u celinu.

 

Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 6)
Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 7)
Minmalizam na vodi: Pogledajte kako može da izgleda jahta kada je dizajnira čuveni danski studio Norm Architects (фото 8)

 

Od najmanjih detalja, sve do dizajna i rada inžinjera (na čelu sa Bill Trippom) je besprekorno,  a ova jedrilica težine 28.5 tona koja nežno seče talase, “Bella” je prava lepotica iznutra i spolja.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar